10 viktiga råd till dig som ska köpa växthus

Att bygga växthus är ett stort beslut och förhoppningen är dessutom att det ska hålla i många år framöver. Men vad ska man tänka på för att välja rätt? Här är 10 bra frågor att ställa dig själv innan du bestämmer dig.

Drömmer du om ett växthus eller orangeri? Här har vi samlat tio bra frågor att ställa dig själv innan du bestämmer dig. Längst ner hittar du dessutom en sammanfattning.

10 frågor att ställa dig själv när du ska köpa växthus:

1. Vad har jag för behov?

Vill du ha ett växthus som bara är till för odling eller vill du kunna sitta i det och äta frukost och njuta av en kopp kaffe? Ett växthus kan ha många användningsområden och behöver därför se olika ut beroende på vad du är ute efter. Vill du i första hand att växthuset ska vara en plats för odling så är det exempelvis viktigt att välja en modell med maximalt ljusinsläpp, generös takhöjd och väggar som är anpassade för klätterväxter. Det är även viktigt att ta hänsyn till klimatet och väderförhållandena i trädgården och att fundera över vilken typ av bevattning du behöver. Reser du ofta bort sommartid kan till exempel självbevattning vara en bra idé.

Det 12,5 kvadratmeter stora växthuset från Hobbydrivhus används bland annat för övervintring av en imponerande samling fuchsia. Foto Jane Ødegaard

2. Hur stort ska växthuset vara?

Växthus kommer i många olika modeller och storlekar, flera kan dessutom måttbeställas så att du får exakt den storlek du vill ha. Är du osäker på vilken storlek du behöver? Då är ett bra tips att hellre gå upp en storlek och i stället spara in på utrustning och tillbehör som kan köpas vid ett senare tillfälle. Fundera även på vilket slags dörr du är ute efter och hur många du vill ha. Det finns allt från enkel och dubbel till extra bred att välja mellan. Vissa trädgårdscenter har även vikdörrar som kan öppnas helt. Tänk på att det kan vara svårt att få igenom skottkärror och möbler genom de smalaste dörrarna. 


LÄS ÄVEN: 11 fina växthus – från litet till stort


3. Hur gör jag om jag har ont om plats?

Mindre växthus ställer högre krav på smarta lösningar och flexibel inredning. Välj en modell med så höga sidoväggar som möjligt, så att du kan utnyttja väggytan maximalt. Sidoväggarna är bra för exempelvis hyllor som kan rymma sticklingar och plantor. I små utrymmen kan det även vara smart att satsa på permanenta jordbäddar, vilket möjliggjör en stor jordvolym.

I en jordbädd med bra djup är det är dessutom enkelt att sätta upp växtstöd som står tillräckligt djupt i jorden. Om det finns möjlighet kan det även vara en bra idé att sänka ner krukor och planteringskärl i jordbädden för att krukorna inte ska ta upp för mycket av höjden i växthuset. Vill du möblera växthuset så är mindre balkongmöbler ett bra alternativ.  

Det 12,5 kvadratmeter stora växthuset från Hobbydrivhus används bland annat för övervintring av en imponerande samling fuchsia. Foto Irene Sandved Lunde
Här har en industrilåda blivit en svävande hylla i växthuset. Foto Mikkel Dahlstrom

4. Vilket material ska jag välja?

Välj ett växthus med en rejäl konstruktion som tål vind, snö och annat hårt väder. Väljer du till exempel cederträ är fördelen att materialet gör att växthuset blir cirka två grader varmare på vintern än ett växthus i metall. Nackdelen är att träväxthus ofta tål fukt sämre än aluminium, växthus i aluminium står dessutom emot hårt väder bättre. Aluminiumväxthus, i synnerhet blanka, kan hålla upp till 30 år eftersom de är rostfria. De är dessutom relativt underhållsfria. Ju hårdare klimat, desto starkare konstruktion behöver du. 

Se till att växthuset har en ventilationslösning i taket eller väggen, t ex automatiska lucköppnare som styrs av temperaturen, och tänk efter innan du väljer glas i tak och väggar. Detta kan ge för starkt ljus för både för växter och människor. Överväg i stället kanalbrädor (även kallat kanalplast). De kommer att förhindra att de starkaste strålarna når växterna och gör att temperaturen i växthuset blir bättre. Om du väljer ett glastak bör du hänga upp solgardiner för att kunna skapa lite skugga och undvika att växterna bränns.

Kontrollera om det är enkelt att byta glas­skivorna i växthuset om du har otur och krossar ett glas, och fundera även över om du vill ett vinter­isolerat växthus eller inte. 

Ett växthus kan ha många användnings­områden. I det här växthuset har det gjorts plats för både odling och en liten kontorsplats. Foto Lisbeth Wedendahl

5. Var ska växthuset placeras?

Innan du väljer storlek och plats behöver du kontrollera hur reglerna ser ut i din kommun. Vad ska avståndet till tomtgränsen vara? Hur stort växthus kan du bygga utan bygglov och behövs medgivande från grannen? 

Tänk på att placera växthuset så att det är lätt att ta sig dit, oavsett om du planerar att använda det för odling eller umgänge kommer det att bli mycket trafik till och från växthuset. Kommer växthuset att användas enbart för odling så kommer du dessutom att frakta en del jord och växter i början, vilket kan bli ganska tungt. Det kan då vara bra att ha tillgång till säckkärra. 

Placera gärna växthuset i öst–västlig riktning på längden så att du får en långsida mot söder och solljuset fångas upp så mycket som möjligt. Det är en stor fördel på våren när det är dags att få fart på odlingen och solens viktiga strålar behövs extra mycket. Det är även en fördel om det finns några träd eller något annat i närheten som ger lite skugga i mitten av dagen så att det inte blir för varmt i växthuset under de varmaste sommarmånaderna.

Men undvik att placera växthuset direkt under ett träd, då kommer löv eller barr samlas på taket.


LÄS ÄVEN: Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips


6. Vilket mark­arbete krävs?

Oavsett vilken typ av växthus du väljer är markarbetet och grunden viktiga. Det ligger till grund för resten av bygget. Som grund kan du använda jordankare, betongsula eller komprimerad massa som inte rör sig under vintern. Om du är noggrann från början underlättas resten av arbetet. Marken måste även vara väldränerad så att vatten inte samlas i och under golvet. Dålig dränering kan resultera i ett mycket  fuktigare inomhusklimat än vad som är önskvärt.

I det stora växthuset från Grönt Fokus odlas tomater, chili, trädgårdsblåbär, basilika, sockerärter, mynta, jalapeño och vårlök i krukor på golvet. Foto Jeanette Bækkevold

7. Odling och/eller umgänge?

Det bästa är att kunna kombinera både nöje och nytta, men det beror ofta på växthusets storlek. Vill du kunna äta middag i växthuset behöver det finnas plats för en matgrupp. Om du kommer att använda växthuset lika mycket för umgänge som för odling kan det även vara smart att satsa på ett golv i betong eller kakel och att plantera i krukor.Tänk på att välja ett golv som går att tvätta av ifall du spiller. Det är även bra att sätta in en liten diskho med avlopp för enklare rengöring i växthuset. 

8. Vilket golv ska jag välja?

Det finns många fina underlag att välja bland. Marksten eller gammalt tegel lagt i ett fiskbensmönster ger växthuset ett rustikt uttryck. Om du väljer att lägga golv i hela växthuset behöver all odling ske i fristående planteringskärl och krukor. Men lämnar du plats för jordbäddar kan några av växterna få fri tillgång till jorden under. Fördelen med en större markvolym är att du inte behöver vattna lika ofta, det blir även bättre förhållanden för växternas rötter. Fördelen med krukor är att de kan flyttas runt efter behov. Genom att kombinera permanenta jordbäddar med krukor och ett golv i betong eller sten skapar du ett mer flexibelt växthus. 

Foto Jane Ødegaard

9. Vad ska jag odla?

Ätliga grödor kan kombineras med roliga och annorlunda växter. Innan de stora plantorna tar över helt kan du använda växthuset som inkubator för alla små växter, plantor och övervintringsväxter som exempelvis pelargon. I växthuset får växterna ett försprång som gör att de börjar blomma tidigt. 

Annars är växthuset en ultimat plats för växter som kräver mycket värme, som tomat, chili, paprika, aubergine, gurka och melon. Även örter som basilika trivs bra i växthus och får dessutom extra god smak. Vill du odla mer exotiska växter trivs gloriosa, tillandsia, olika suckulenter och orkidéer bra. Traditionella grönsaker som morötter, kålplantor och purjolök mår oftast bäst i öppen mark. De behöver en något lägre temperatur och svängningarna mellan natt och dag för att utvecklas väl. Den typen av grödor kan dock planteras i krukor inne i växthuset och sedan planteras ut längre fram på våren. 

Tänk på att klimatet i ett växthus ofta innebär att växterna växer i snabb takt. Gurka och tomatplantor kan bli högre än förväntat och börja krypa ut ur takluckorna. Då är det nödvändigt att beskära dem för att plantorna inte helt ska ta över i växthuset. Tänk även på att placera plantorna luftigt, mellan varandra men även i förhållande till växthusväggarna. Då minskar risken för svamp och annan ohyra.

10. Vilken utrustning behövs?

Automatiska lucköppnare gör att du inte behöver tänka på ventilationen. Nedfällbara hyllor som sitter fast i väggen är en fördel för små växter. Hyllorna är sedan bara att fälla ner när växterna har vuxit till sig och man behöver utrymmet. Något annat som underlättar arbetet i växthuset är att dra in avlopp och vatten, det förenklar bevattningen och rengöringen av växthuset. 

För att undvika att använda mer vatten än vad som behövs kan du installera en bevattningsdator och droppbevattningssystem för krukor och jordbäddar. Då kan du åka på semester utan att behöva oroa dig för växterna.

Bra hyllor är en viktig investering som förbättrar odlingspotentialen i växthuset. Det är ofta varmare högre upp i växthuset och svalare vid golvet. Med hyllor får du upp växterna och de värms bättre tidig vår och sen höst. De flesta växthusleverantörer erbjuder olika typer av hyllor som skräddarsytts för deras olika växthusmodeller.

Gurka, paprika, tomat, basilika och citronverbena odlas i växthuset sommartid. På vintern säkerställer en kamin att temperaturen inte går lägre än till sex minusgrader. Då används snö som isolering runt växterna. Foto Jane Ødegaard

LÄS ÄVEN: Så blev de gamla fönstren ett vackert växthus på hjul


Sammanfattning – välj rätt växthus:

  • Ta reda på ditt behov och vilka användningsområden som växthuset ska ha. Ska du bara odla eller även ha möjlighet att äta middag i växthuset?
  • Bestäm storlek – ett bra tips är att hellre gå upp en storlek än tvärtom. Innan du väljer storlek bör du kontrollera hur reglerna ser ut i din kommun.
  • Om du har ont om plats kan det vara bra att välja permanenta jordbäddar.
  • Tänk på att välja ett växthus med en stabil konstruktion som står emot det nordiska klimatet. Det är även viktigt med en bra ventilationslösning.
  • Placeringen av växthuset är viktig. Växthuset får gärna ligga i öst–västlig riktning på längden så att du får en långsida mot söder.
  • Var noggrann med grunden och markarbetet. Marken behöver vara väldränerad för att undvika att vatten samlas under golvet.
  • Om du vill använda växthuset som sällskapsyta kan det vara bra att välja ett golv i betong eller kakel, det är viktigt att golvet enkelt kan tvättas av.
  • Tänk över vad du vill odla – ett växthus är en perfekt plats för grödor som kräver mycket värme.
  • Fundera över vilken utrustning du vill att ditt växthus ska ha. Här finns det till exempel automatiska lucköppnare som underlättar ventilationen och bevattningsdator som gör att du kan åka på semester utan att behöva tänka på bevattningen.
Scroll to Top