Paret hittade drömhuset i Frankrike: “Blev starten på ett helt nytt liv”

Yvonne och Micke lämnade karriären i Sverige bakom sig till förmån för ett helt nytt liv på den franska landsbygden. Nu stortrivs de i sitt charmiga 1800-talshus, som både blivit ett inbjudande hem och romantiskt bed & breakfast.

Isydligaste Frankrike, i den lilla byn Neffiès utanför Montpellier, ligger ett fint gammalt stenhus från 1854. Det byggdes ursprungligen av syskonen Baulac, som var rika vinbönder här i Languedoc­regionen. Det mesta är sig likt än i dag, även om huset har förvandlats till ett unikt bed & breakfast under namnet La Belle Vue, som passande nog betyder den vackra utsikten.

– Vi föll pladask för det här stället, det hade allt vi letade efter, som originalgolv, stuckatur och vackra detaljer, säger Yvonne Tenninge som äger och driver verksamheten med sin man Micke Sköldmark.

Vart du än vänder dig i huset syns färgglada inslag och intressanta detaljer. Interiören är föränderlig och man upptäcker hela tiden nya saker. Lägg även märke till de vackra sammetsmöblerna med fransar som ger en elegant och nästan dekadent touche åt vardagsrummet.
Yvonne älska att jaga fynd på antikmarknade och vintagebutiker. Där har hon hittat alla möbler och prydnadsföremål.
Här bor: Yvonne Tenninge och Mikael Sköldmark. Jobbar som: Driver bed & breakfast La Belle Vue, @labellevueneffies Huset: Stenhus på 250 m2 från 1854 i byn Neffiès i Languedoc, södra Frankrike.
Från de vackra golven har Yvonne hämtat inspiration till husets färgpalett. För att hitta exakt rätt färg på väggarna och listerna har hon blandat alla färger själv.

LÄS ÄVEN: Lantlig inredning och franska influenser hos konstnären på Österlen


Hittade drömhus i Frankrike

Paret var på långresa i Frankrike för några år sedan eftersom frankofilen Yvonne så gärna ville visa Micke landet han aldrig varit i. Så kom turen till Languedoc och Neffiès, och plötsligt fanns det bara där, drömhuset. Det var bara ett problem – det var inte till salu.

– Vi bodde här ett bra tag, och varje dag passerade vi huset, säger Yvonne. Så en dag knackade vi helt enkelt på. Det visade sig vara uthyrt, så vi ringde ägaren i London. Först sa hon att huset inte var till salu, men efter några turer kunde vi ändå köpa det.

Detta blev starten på ett helt nytt liv för det svenska paret. Sedan tidigare hade de tre barn var, och drömde om ett gemensamt projekt. Men med hektiska jobb som generalsekreterare och rektor fanns det alldeles för lite tid över, tyckte de.

En av sakerna som paret gillade med huset var att det fortfarande hade många originaldetaljer från 1800-talet intakta, som de dekorativa golven. 
Kaklet på vägg och golv bidrar till kökets unika utseende. Yvonne hittade det röda handgjorda väggkaklet, så kallade zellige-plattor, i Paris. Även om de var dyra var hon bara tvungen att ha dem. Golvet är återbruk från ett annat franskt hus och köksinredningen är i original från byggnadsåret, men har målats om. 
När Yvonne skulle skrapa och förbereda den då vita köksbänken upptäckte hon att den tidigare varit i exakt samma grå färg som den hon valt. Ovanpå stommarna har en ny bänkskiva i betong lagts på.
Yvonne och Micke älskar båda att laga mat. Två gånger i veckan, på torsdagar och söndagar, ordnar de middag för gästerna med lokala råvaror och lokalt vin. 
På matbordet står ett stort keramikfat fyllt till brädden med kvistar och grönska. Fina detaljer som skapar ett livfullt intryck. Alla möbler och linnetextilier, såsom Thonet-stolarna och duken, är antika.
Stilen är helt och hållet fransk­inspirerad och romantisk, utan att vara för söt. De pampiga öppna spisarna återfinns i flera av rummen, självklart försedda med antika speglar
på spiselkransen.

Renoverade allt själva

På grund av en begränsad budget fick Yvonne och Micke fixa det mesta själva. Det var bara när det gällde badrummen de fick hjälp av en lokal hantverkare. 

– Eftersom jag flyttade ner först gjorde jag det mesta av renoveringen själv, och sedan kom Micke ner på semestern och hjälpte till. Jag tog ett rum i taget och slipade, spacklade och målade. Men jag är väldigt mörkrädd, så jag öppnade alla fönsterluckor och tände ljus i alla rum. Byborna undrade nog om jag jobbade dygnets alla tider, eftersom hela huset alltid lyste som en julgran!

När det första rummet stod klart fanns fortfarande 230 kvadratmeter som behövde upprustning. Men efter att de metodiskt betat av alla rum kan La Belle Vue nu ta emot tolv gäster, fördelade på sex dubbelrum. Varje rum har sitt eget badrum och sin egen stil, och alla är upp­kallade efter kända parisiska cancan-dansare.

– Det är något alldeles speciellt med stämningen i huset, säger Yvonne. Det här är en plats för dig som vill uppleva det riktiga Frankrike.

Vart och ett av de sex rumme är inrett i sin egen stil. Golven är original.
Ett helvitt gästrum där inredningen bryter av fint mot det robusta tegelgolvet.
Terrassen är på totalt 50 kvadratmeter och vid den ­inbjudande poolen kan man koppla av och njuta av soliga dagar under ett parasoll. Härifrån har du också en fin utsikt över den charmiga byn.
Den som hyr ett rum på La Belle Vue får uppleva vackra solnedgångar och ett genuint franskt byliv. Från terrassen har man utsikt ända till Spanien.

LÄS ÄVEN: Konstnären Birgitte Söndergaard: ”Jag fastnar inte i någon speciell stil utan går mer på känsla”


Hon hoppas och tror att gästerna upplever det som om de kommer till någons privata hem, där de har fri tillgång till hela huset. Inklusive poolen, den 50 kvadratmeter stora terrassen och vardagsrummet med charmig fransk inredning. Huset är överlag inrett med äldre möbler som Yvonne har hittat på antikmarknader och butiker, eller köpt begagnade av boende i området. 

– Stilen är nog ganska romantisk, utan att vara för gullig eller shabby chic, säger Yvonne. Men huset förändras hela tiden, och här finns alltid något nytt att upptäcka. Lokalborna säger ofta att vi har det mer franskt än de. Det enda svenska vi har är kuddar och täcken från Ikea. För det är något de faktiskt är riktigt dåliga på här nere!

Yvonne avskyr syntetiska material, så hela huset är inrett med naturmaterial. Och hon har själv blandat alla färger de har målat väggarna med. För att skapa en harmonisk palett har hon tagit fasta på kulörerna på originalgolven.

– Jag tror att varje hus har sin själ, och man måste lyssna på den för att hitta rätt inredning och stil.

Paret har också ett nära samarbete med lokala konstnärer, hantverkare, restauranger och vingårdar för att kunna tipsa sina gäster. Men två dagar i veckan ordnar Yvonne och Micke själva en gemensam middag för alla gäster, och på terrassen dukas det upp till långfrukost varje morgon.

Alla gästrum är unikt inredda. Detta rum är det sista som blev färdigt och efter omröstning bland gästerna fick det namnet Yvonne efter värdinnan själv. En blommig tapet framhäver det romantiskt feminina. Järnsängen och det rustika tegelgolvet gör så att helheten inte blir för sockersöt.
Rummet som heter Yvonne går i värdinnans favoritfärg, rosa.
Alla badrum är helt nyrenoverade i gammaldags stil. De handbroderade antika linnekläderna tvättas i ekologiskt lavendeltvättmedel.

– Vi har också en liten bar där du kan förse dig med lokalt ekologiskt vin, kaffe eller te, och så är det bara att skriva ner det du tagit i en bok och betala när du går. Det förstärker ytterligare den avslappnade hemmakänslan vi eftersträvar.

– Vi jobbade hela tiden och sågs aldrig, säger Yvonne. Tanken var först att köpa ett sommarhus här, men sedan bestämde vi oss för att starta en mindre hotellverksamhet tillsammans. 

De tog över huset i november 2014, och i juni 2015 kunde de välkomna de första gästerna. Men resan dit var rätt så arbetsam. Huset var väldigt nedgånget med flagnande tak i alla rum.

– Det var helt galet! Det såg helt fruktansvärt ut men det var först när man kom lite närmare som man såg hur mycket som faktiskt behövde göras … Om jag hade vetat hur mycket jobb det skulle bli hade jag aldrig vågat.


LÄS ÄVEN: Franskt och skandinaviskt: ”har försökt skapa en interiör som representerar vår personlighet”


Scroll to Top