Strålande jul på slottet med gran i varje rum: “Det här är ett riktigt julhus”

I den tornprydda villan i Önnestad sprider levande ljus julstämning i salarna. Och varje rum har fått en alldeles egen gran – med pynt som matchar inredningen.

Katarina och Christian Bladh hade alltid skojat om att de någon gång skulle vilja bo i ett slott. Men när de såg annonsen med den pampiga villan, med tinnar och torn och allt, verkade blev drömmen plötsligt kunna bli verklighet. Året var 2002 då de slog till, och ”slottet” blev deras.

– Innan vi flyttade hit så brukade jag skämtsamt säga till Christian att eftersom jag kände mig som en prinsessa borde jag bo på ett slott, säger Katarina och skrattar. 

Hon fortsätter:

– Vi funderade inte så mycket, utan slog bara till. Vi var kanske lite galna, men vi var unga och hade all ork i världen!

Villan ligger i kyrkbyn Önnestad drygt en mil utanför Kristianstad. Det gråputsade huset på 580 kvadrat har ett stort torn och flygel, sirliga snickerier och maffiga pelare utmed baksidans rymliga terrass. Huset byggdes redan år 1876 men fick sitt nuvarande utseende år 1919, efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall. När Katarina och Christian köpte det var det dock mer av en ”rosa bakelse med rött tak”. Nästan alla rum hade 1960-talsväv på väggarna i olika blå, gula och röda kulörer, och de fernissade golven hade genom åren antagit en orange färg. 


LÄS ÄVEN: Julmys i den gamla skolan: ”Vill återskapa 1800-talskänslan”


Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Ljusstakar och brinnande ljus i olika storlekar och former ger ett intressant och spännande intryck. Ljusstake med fågel från Leander Pehrson.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
I matsalen står ett gottebord från Sikö Auktioner med massor av mumsigt julgodis. Buddastaty från Borett.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Det slottsliknande huset har även varit läkarbostad med mottagning.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
I matsalen ryms många middagsgäster vid det stora bordet. Den fantastiska ljuskronan köptes i en lokal antikaffär och visade sig bli pricken över i:et i rummet. Stolarna från Ikea har fått ny färg och nya sitsar, mattan är ett auktionsfynd.

Renovering i etapper

– Köket var dock nytt, och det stora badrummet på övre plan var rätt nygjort, säger Katarina. Vi började renovera nästan direkt och då var fasaden och taket det första vi gjorde om. 

Paret har renoverat i etapper genom åren. Tanken har varit att skapa ett modernt hem, men samtidigt bevara det som var möjligt samt återskapa det som tidigare förstörts.

– I första skedet togs gamla väv­tapeterna ner, väggarna och taken putsades upp på nytt och försågs med microlitväv för att förhindra nya sprickor, säger Christian. Då kändes det som en bra utgångspunkt att måla allt i vitt, för att bo in sig, och senare lägga till lite mer värmande färger. 

Även utomhus har mycket tid och arbete lagts ner. Den 9 000 kvadratmeter stora tomten var helt igenvuxen och behövde rensas upp innan arbetet med att anlägga trädgårdsparken började. I framtiden planerar paret att återskapa den almallé som tidigare ledde in till huset.


LÄS ÄVEN: Kika in i Carolines mysiga 1920-talsvilla: “Det blev korv med bröd och pizza i granen”


Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
I den bågformade öppningen mellan trapp- och förhall sitter vackra målningar från förr. Härifrån når man även ett kontor, badrum och entré. Taklampa från House Doctor.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
En gammal gren och dekorerade pepparkakor blir en personlig dekoration i köksfönstret.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
I trapphallen finns en öppen spis där makarna gärna tänder massor av levande ljus. De söta tomtarna på spiselkransen kommer från Jie-Keramik. Piedestalen är inropad på sikoauktioner.se.

Hus för julfirande

Så här runt jul lyser adventsljusstakarna i fönstren och entrén är pyntad med smågranar. Gröna kransar hänger på de stiliga dubbeldörrarna för en välkomnande känsla. 

– Det här är ett riktigt julhus som gör sig bäst med massor av tända ljus, säger Katarina. Trots att huset är så pass stort känns det mindre än vad det faktiskt är. Det blir väldigt mysigt och hemtrevligt här, särskilt kring jul. För oss är det viktigt att hemmet inreds så det kan användas och inte känns som ett museum. Man ska kunna ha rejäla fester här men även en fungerande vardag. 

Julförberedelserna börjar strax innan andra advent då Christian förser trädgården med ljusslingor, och inomhus ställs adventsljusstakarna fram. Veckan före jul tas en gran per dag in och kläs efter olika teman för att passa rummen de är placerade i. Paret har också som tradition att ägna minst en kväll åt att binda kransar och dekorera med grankvistar och mossa. Katarina berättar också om godsakerna som är självklara under julen.

Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Köket ligger i nära anslutning till den rymliga matsalen där paret gärna samlas med sina nära för att avnjuta goda måltider.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Den magnifika salongen ligger centralt mellan trapphallen, matsalen och vardagsrummet. Den stora mattan är måttbeställd från Colorama, fåtöljer, Ikea, glasbord från Miljögården. ”Pia”-lampan från Gärsnäs var en inflyttningspresent.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Den läckra kalkmålade sovrumsväggen pryds av hängande dekorationer som man enkelt skapar av naturmaterial som ris, kvistar och gräs. En vacker amaryllis som du vattnar i stjälken blir vacker mot det gröna. Sängbord, Ellos, lampa från Ikea.
Strålande jul på slottet – här har man en julgran i varje rum
Parets sovrum ligger i husets torn och har en imponerande takhöjd på närmare sex meter och detaljerade takmålningar. På golvet ett skinn från Mio, lampor, Ikea.

LÄS ÄVEN: Så sköter du 9 vanliga julblommor – viktiga tips för att lyckas


– Christians mandelmusslor har blivit en tradition, han är något av en expert på dem. Mummabrödet är också givet, och efter att min mamma gick bort så bakar jag hennes grova bröd i stället. Trots att julgodis är något vi inte äter så mycket av så brukar vi i sällskap av en god vän lägga minst en kväll på att göra julgotter. 

Katarina berättar också att innan hennes och Christians föräldrar gick bort så ställdes det till med riktiga Fanny och Alexander-jular här, med många gäster. Numera har makarna ett lugnare firande med bara några syskon och deras familjer. Julen blir en härlig tid att bara umgås med varandra, njuta av god mat och av den helgpyntade slottsvillan.

Scroll to Top