Experten: 11 tips för dig som funderar på att skaffa höns

Hur stor trädgård behöver man ha för att kunna ha höns och vad äter de egentligen? Hönsexperten Karin Neuschütz ger oss sina bästa tips.

Att ha hobbyhöns hemma i trädgården blir allt vanligare, och det är kanske inte så konstigt. 

– Höns är enastående trivsamma, påhittiga, positiva och har ett spännande socialt liv, som ibland kan vara riktigt dramatiskt. Att hämta egna ägg är en sann njutning! Och de är godare än alla köpeägg, förutsatt att hönsen får gå mycket ute och beta, säger hönsexperten och författaren Karin Neuschütz.

Karin Neuschütz har lång erfarenhet av hobbyhöns. Hon har genom åren haft flera olika raser av höns i sin trädgård och även fött upp kycklingar i köket. Hon har skrivit “Höns: Raser, skötsel, uppfödning” och “Höns i trädgård” som innehåller mängder med praktiska tips för den som har eller planerar att skaffa höns. 

Här svarar hon på 11 vanliga frågor om att skaffa höns:

1. Var hittar man hönsen?

Höns går inte att köpa i vanliga djuraffärer, istället är det uppfödare som gäller. Svenska Lanthönsklubben och Svenska Rasfjäderfäförbundet är två bra föreningar för hobbyhönsägare som kan förmedla kontakter till uppfödare.

Karin tipsar också om att man kan köpa höns av andra hönsägare.

2. Vilken ras ska man välja?

– Har man barn som vill klappa hönsen bör man välja lugna raser som dvärgkochin om de ska vara små, eller någon tyngre stor ras som tex plymouth rock, sussex eller new hampshire. Annars är ju våra svenska lantraser väldigt trevliga och de ser ofta individuella ut, så att man lätt kan skilja de olika individerna åt, tipsar Karin.

3. Hur många höns får jag ha?

– Fråga alltid grannarna om de skulle uppskatta höns i er trädgård. De flesta brukar bli mycket intresserade, berättar Karin. 

Om du bor i tätbebyggt område måste du ha tillstånd av miljökontoret innan du kan skaffa höns. Hur många höns de brukar tillåta varierar från kommun till kommun, men snittet ligger någonstans på fem-sex stycken. Av hänsyn till grannarna brukar man dock inte få ha tupp i tätbebyggt område.

Experten: 11 tips för dig som funderar på att skaffa höns
Bara du har hönor som vill ruva kan du köpa befruktade ägg och få kycklingar. Foto: Istock

4. Kan jag få kycklingar om jag inte har någon tupp?

Att omgivningen inte tillåter att du har tupp betyder dock inte att du måste välja bort små duniga kycklingar. 

– Vill man ändå ha kycklingar kan man köpa befruktade ägg av någon lantligt placerad hönsgård, förutsatt att någon av ens hönor vill ruva, berättar Karin Neuschütz.

5. Hur ska det se ut i trädgården?

Det är viktigt att din trädgård är ordentligt inhägnad med nät, så att inte hönsen tar sig ut eller till exempel rävar eller katter tar sig in. Karin Neuschütz rekommenderar att du har en trädgård som är cirka sex kvadratmeter per höna i storlek så de har mycket yta att sprätta på.

– Det är fördelaktigt att ha två gårdar att växla emellan, så kan gräset växa upp igen i den vilande. Kastar man in ogräsrens, löv och torvor till hönsen blir de väldigt glada och sysselsatta, säger Karin.

6. Behöver hönorna ett hönshus?

Du behöver inte bygga ett helt nytt hönshus, finns det en lekstuga eller en del av ett skjul att tillgå funkar det lika bra. Det viktiga är att se till att inga rovdjur kan ta sig in. Enligt Karin är ett hus på betongplatta det allra bästa. Huset ska stå torrt och ha fönster, gärna högt placerade så att inte den allra varmaste sommarsolens strålar hittar in. 

Experten: 11 tips för dig som funderar på att skaffa höns
Om du har barn som vill klappa hönsen är det bra att välja en lugn ras. Foto: Istock

7. Vad ska finnas i hönshuset?

I hönshuset måste det finnas sittpinnar för hönsen att sova på, med ca 20 cm per höna i bredd, reden, vattenautomat, fodertråg och golv täckt med strö, gärna hampaströ.

– Vi har ställt in en gammal hurts med en hylla mitt i huset, där lägger de ägg och de kan också gå runt den, vilket är bra för de lägst rankade hönsen, då kan de förflytta sig utom synhåll för någon efterhängsen typ en stund, berättar Karin om sitt eget hönshus.

Hon rekommenderar också att man placerar en skiva under sittpinnarna som samlar upp nattens spillning, som man sedan skrapar av varje morgon och ner i en hink.

8. Hur håller man rent i hönshuset?

Karin Neuschütz tycker att man bör mocka ut all spillning varje dag för att inte dålig lukt ska uppstå, och gärna att man gräver om i hönsgården ibland.

– Hönsgödsel är mycket stark och bör spädas ut (en näve i en vattenkanna) om man ska använda den direkt. Men det är utmärkt i komposten, säger hon.

9. Vad äter hönor?

Höns behöver få hel säd (men inte råg), grönfoder och krossade snäckskal (som ser till att äggskalen blir hårda), men annars äter de det mesta.

– Höns älskar matrester (i småbitar!) som tex spagetti, bröd, kokt potatis, riven ost med mera. Man får prova sig fram till vad de gillar, säger Karin.

Experten: 11 tips för dig som funderar på att skaffa höns
Höns äter det mesta, inklusive matrester och sniglar. Foto: Istock

10. Hur många ägg kan man förvänta sig?

– Det första året lägger värphybrider som lohman nästan ett ägg om dagen, sedan avtar det. Mera naturliga raser, som våra svenska lantraser, lägger kanske i bästa fall ett ägg varannan dag det första året, säger Karin Neuschütz.

11. Är det dyrt att ha höns?

– Det beror nog på hur prillig man är! Köper man hönsgodis i form av undulatfrö, salladskål och riven ost så blir det förstås både godare och dyrare ägg! Men har man hönsen för att det är så roligt och så fantastiskt att få trädgården gödslad, sniglarna uppätna (de äter de små, och även snäckor) och se liv i sin trädgård, då spelar kanske priset ingen större roll, säger hönsfantasten Karin.

Scroll to Top