Pynta paketen på personligt sätt

Ta vad du har och gå loss med knappar och pärlor, tyg och tapet! Eller ta i lite mer och gör ditt eget tryck på presenten. En vacker inslagning gör julklappen till något alldeles extra!

Bild 1201575

1. Tapettrolleri

Slå in paketet med överblivna tapetbitar – eller köp nya per meter. Vill du lägga extra krut på paketet: Använd en hyfsat neutral tapet som grund och limma fast en annan bit tapet, utklippt i form av en cirkel (se bilden till vänster), ovanpå. Trä sedan knappar och träpärlor på en bit garn eller annat fint snöre. Matcha och mixa efter smak! Bind om paketet.

Bild 1201576

 

Bild 1201577

2. Snabbfix

Ett snabbt och lätt sätt att pimpa presenterna är att dekorera dem med maskeringstejp, eller så kallad washitejp. Välj ett enfärgat presentpapper som bas – sedan är det bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan åstadkomma. Det är också fint att göra små vimplar av maskeringstejp, eller att dekorera etiketterna med den, som på bilden.

Bild 1201578

 

Bild 1201579

3. Grafiska paket

Trendnissen ger gåvan en svartvit grafisk touch – med linjer, prickar och trekanter! Mönstret skapar man genom att skära ut trekanter eller cirklar ur skumplast med en vass hobbykniv. Doppa sedan i akrylfärg och stämpla på vitt presentpapper.
Komplettera med svarta band och julstjärnor gjorda av hamapärlor. Stjärnformade pärlplattor finns att köpa i de flesta leksaksbutiker. När du har skapat det mönster du vill ha, lägg ett bakplåtspapper på pärlplattan och stryk med strykjärn ovanpå för att få pärlorna att hålla ihop.

Bild 1201580

 

Bild 1201581

4. På naturligt vis

Ta en tur till skogen och samla på dig grenar, kottar, vissna blad, torkade bär och liknande. Slå in gåvorna i tidningspapper, eller obehandlat presentpapper. Använd juteband eller liknande för att skapa en fulländat naturlig look. Stjärnorna är gjord av tunna grenar som fästs ihop med maskeringstejp. Kottar, blad och dylikt är fastsatta i snöre och/eller med lim.

Bild 1201582

 

Bild 1201583

5. Mjuka paket

Här får du användning för alla tyg- och garnrester som ligger i lådorna! Det är till exempel fint att linda olika tyger runt presentpapperet, flera remsor bredvid varandra. Eller att helt enkelt täcka hela paketet med tyg, som knyts ihop i en grov knut. Pricken över i är bollar gjorda av garnrester (sök på ordet "garnboll" på internet för att få en beskrivning på hur man gör), eller stjärnor som du klipper ut och syr med sicksack-söm runt kanterna. Fäst allt med textillim.

Bild 1201584

 

Bild 1201585

6. Paket med tryck

Att göra presentpapper med eget tryck tar lite tid, men resultatet lär imponera på de flesta! Välj ett hyfsat tjockt papper med uppsugningsförmåga och matt yta. Markera var trycket ska vara genom att vika papperet så att det får veckade linjer. Se till att färgen får plats att flyta ut på sidorna om vecken.
Lägg en tunn rand akrylfärg mitt på ett av vecken. Vik ihop och pressa färgen utåt åt sidorna för att ge trycket den form du vill ha. Låt torka innan du gör nästa tryck i nästa veck.
Forma papperslera (finns i hobbybutiker) till rundlar, och tryck ett fint mönster (här har man använt en spetskant). Gör även hål att trä snöre genom. Låt lufttorka över natten – och vips, så har du gjort egna keramiketiketter!

Bild 1201586

Av Mette Helena Rasmussen, Mie Kragh Axelsen och Camilla Jean Castle Møller Foto Tia Borgsmidt