Loppisexpertens bästa tips – så fyndar du

Beväpna dig med vassa armbågar, bra skor och ett tydligt fokus på just det där fyndet du är på jakt efter. Experten Magnus Palm på Hus & Hem Retro ger sina bästa råd till dig som går på loppisjakt.

1. Kom tidigt

Tillströmningen till loppisarna är alltid stor och en förutsättning för vissa fynd är att komma först till dem. Det gör du garanterat inte om du står lite bekvämt mitt i folkmassan. De flesta riktiga loppisar börjar runt klockan 09.00, onödigt rumlande kvällen innan rekommenderas alltså inte.

2. Kolla vädret

Vid regnvarning, tag med regnkläder men absolut inte paraply eftersom ena armen då blir obrukbar vid fyndjakten.

3. Ta med växel

Förbered en kassa i form av många femmor, tior, tjugolappar, femtilappar och hundralappar. Förvara slantarna lätt tillgängliga i olika fickor, så att de snabbt kan halas fram och avsluta en affär i trängseln. Ett långdraget letande efter pengar eller ännu värre, ett sinkande utbyte av växel, gör att du kommer hopplöst på efterkälken.

4. Ta med kassar

Du behöver ett flertal större ihopvikbara kassar, för omedelbar tillfällig förvaring av fynd. Detta för att möjliggöra ännu fler fynd utan att belasta armarna med de fynd du redan gjort.

5. Fokusera

Utse från början ett prioriterat mål för jakten, så att du kan springa direkt dit utan sidoblickar på annat. Möbler, porslin, vinylskivor, elektronik, kläder, böcker med mera har sin speciella plats på loppisen, och du kommer garanterat att göra fynd om du kommer först till platsen.

6. Vässa armbågarna

Människor förvandlas till primitiva vilddjur på en loppis. Annars snälla tanter knuffar och sliter och tränger sig hänsynslöst fram. Generösa familjefäder förvandlas till giriga individualister som utan problem trampar ner små barn i jakten på det ultimata fyndet.

7. Gör som proffshandlarna

För skrymmande föremål: Sätt en såldlapp på och betala senare när den första ruschen lugnat ner sig. Att inte vänta in en försäljare, förhandla om priset och sedan låta försäljaren sätta såldlappen på anses som ett fult handlartrick. Men varför alltid låta dem röva till sig godbitarna?

8. Pruta med måtta

Om du vill pruta – vilket är tvivelaktigt vid en loppis eftersom pengarna går till goda ändamål som nya bollar till ungdomslaget – gör det snabbt och endast vid större summor. Att försöka pruta ner något från 5 kr till 2.50 är direkt oförskämt.

9. Undvik småprat

Du kommer tveklöst att stöta på vänner och bekanta men vänta med loppisens sociala fördelar tills jakten har ebbat ut efter några timmar. Då kan du nöjd och belåten ta en varm korv, en stärkande kopp kaffe, och förevisa dina många fynd för alla du känner.

10. Var foträt

Sist men inte minst: Oömma, springvänliga skor är ett måste!

Se upp med det här!

Åh, vilket fynd… eller? Visst är det lätt att bli entusiastisk på loppisen men kontrollera noga efter skador innan du slår till.

Glas: Känn noga runt glaset för att upptäcka eventuella nagg.
Rostfria bestick: De flesta bestick bär spår efter flitigt användande. Spana efter nyskick i originalkartong!
Köksporslin: Titta efter krackeleringar, nagg och fläckar. Maskindisk kan ha förstört fräschören.
Lergods: Lergods är känsligt, undersök noga för dolda sprickor och reparationer.
Stengodsfigurer: Smånagg är inte ovanliga på exempelvis Lisa Larsons figuriner, ta en riktigt närsynt blick.
Pinnstolar: Pruta ordentligt om en pinne eller ben sitter löst. Då behöver stolen limmas om.
Tyger: Titta igenom tyglängderna. De kan vara både blekta, fläckiga och trådslitna.
Stoppade möbler: Skicket är helt avgörande. Att byta stoppning och klä om kan bli en mycket dyr affär.
Lampor i plåt och plast: Inspektera för färgbortfall och små bucklor i plåten, och sprickor i plasten.

 

PS. Glöm inte att skänka bort hälften av fynden till nästa års loppis. Du kommer nämligen snart till insikt om att det du fyndat är trasigt, fult eller bara onödigt. Det tillhör charmen.

Av Magnus Palm Foto Ulf Palm/Scanpix