Dubbel glädje i delat rum

Valter, 17, och Ivan, 14, har bott tillsammans sedan de var små. Nu har mamma Filippa hjälpt dem att dela deras rum till var sitt krypin.

Valter i sin fönstersmyg med lillebror Ivan nedanför. Turkos/vinröd kudde, Afroart. Svartvita kuddar, 10-gruppen. Måttbeställd bokhylla. Lampa, Werdenhoffs Elvaruhus.

Båda killarna har fått ett eget skrivbord, byggt av hurts "Alex", bordsskiva "Vika Amon" och ben "Curry", Ikea. Skrivbordsstol från 70-talet. Skrivbordslampa "Tolomeo", Artemide. Världskarta, Kartbutiken. Den svarta vikmadrassen används när kompisarna sover över, Muji/Åhléns.

Skiljeväggen är byggd av två garderober "Pax", h 228 cm, dj 60 cm, br 100 cm, Ikea. Gul kulör "Sol", Alcro Designers. Taklampa "E27", Muuto. Stor svartvit sittkudde, Marimekko. Matta, Åhléns.

Valter har fått hörnan närmast fönstren. Vit förvaringstunna, Magis. Svart pelarbord, "Don´t leave me", Hay.

Ivans hörna saknar fönster, men är ändå ljus. Bokhyllan är måttbeställd. Påslakan, Åhléns. Hemsytt sängöverdrag i tyg "Räsymatto", orange kudde i tyg "Kanteleen Kutsu", Marimekko. Mönstrad kudde, Ikea.

Fastskruvade knoppar ger extra förvaringsplats för väskor och kläder. Knopphängare, Frank Form. Turkosblå väggfärg "Lagun", Alcro Designers.

Världskartan är limmad på väggen. Ivan sätter upp små vita flaggor som visar vilka länder han varit i. Skrivbords- lampa "Tolomeo", Artemide.

Rummmet på 19 kvm delas av med två fristående garderober. De sitter inte fast, utan kan enkelt flyttas om man så vill.

Familjen Egnell har bott i sin lägenhet, en trea, sedan barnen var små. Pojkarna har alltid delat rum och haft mycket utbyte av varandra hela vägen genom "Lego"- och fotbollsåren. Men nu vill de båda ha möjlighet att vara ifred ibland.

Hur resonerade ni kring delningen av rummet?

– Länge funderade vi på att sätta upp en skiljevägg, men det var en dyr lösning som dessutom riskerade att förstöra känslan i rummet. Vi löste problemet genom att köpa två höga, meterbreda garderober. På garderobernas baksidor satte vi upp måttbeställda mdf-skivor som målades i starka kulörer för att få in lite färg, säger Filippa.

Varför valde ni att skilja av med garderober i stället för till exempel en bokhylla?

– Tidigare hade pojkarna bara varsin grund garderob. Det behövdes verkligen mer förvaring. Nu har de så mycket plats för sina saker att det ibland är tomt i något skåp.

Hur bestämde ni färgen på garderobernas baksidor?

– Jag plockade dem från världskartan på väggen. Valter ville ha blått. Ivans hörna är mörkare så där tyckte jag att det passade bra med gult. Vi skruvade också upp svarta knopphängare på mdf-skivorna för att för att killarna skulle ha någonstans att hänga sina kläder. Det blev lyckat och en snygg detalj.

Får allt som behövs plats i de nya, mindre rummen?

– Båda två har säng, skrivbord, sittkudde och bokhylla. Det är skönt för dem att ha en liten vrå för sig själva, inte bara för läxläsningen skull. Valter ligger ofta och tittar på film i sin hörna. Båda är nöjda med hur rummen blev.

Finns det något med lösningen som blev mindre bra?

– Nackdelen med garderobsväggen är att rummet förlorat en del av sin charm. Det är ett fantastiskt rum egentligen, med massor av flödande ljus.

Av Filippa Egnell Text Maria Blom Foto Patric Johansson