Veckans hem: Naturnära och idylliskt i Göteborgs skärgård

Gammaldags charm och moderna detaljer. Med känsla för varsam renovering och naturlig inredning har Linda och Mathias förvandlat huset på Hönö till en luftig oas – där den största lyxen är att vara nära släkten.
Av Johanna Flyckt Gashi Foto: Carina Olander

Veckans hem: Naturnära och idylliskt i Göteborgs skärgård

Bara en kort promenad från havet ligger familjen Magnussons vackra vita trähus. Här, i det lilla samhället på Hönö i Göteborgs skärgård, lever Linda och Mathias så nära en Bullerbyidyll det går att komma. 

– Hönö är en fin ö med bra skolor och ett trevligt litet samhälle med mysiga restauranger och butiker. Vi stormtrivs, säger Linda Magnusson.

– Dessutom har vi släkt och familj alldeles nära. Jag är uppvuxen i huset intill, och barnen kan när som helst springa över till mormor.

Linda och Mathias är öbor av födsel och ohejdad vana, och när det var dags att slå sig ihop och bilda familj var det självklart att bosätta sig i det gamla huset som funnits i Lindas familj i fyra generationer. Ursprungligen byggdes det som ett fiskarboställe, sedan har släkten byggt till och om genom åren, och under en tid rymde huset två lägenheter.

– Vi hyrde på ovanvåningen i många år, med min morbror i lägenheten på nedre botten. Men för tre år sedan kunde vi köpa hela fastigheten och började renovera.

Glada överraskningar

Linda är intresserad av både arkitektur och inredning och hade redan från början en vision om slutresultatet. Tanken var att skapa ett hem med den gamla charmen bevarad, men med moderna inslag som fungerar för en barnfamilj. Inför den utvändiga renoveringen, där även en tilläggsisolering ingick, anlitades en arkitekt. Invändigt skissade Linda och Mathias tillsammans – och visste exakt hur det skulle se ut.

– Men under arbetets gång dök det upp glada överraskningar i form av fina väggar och material som var värda att behålla. Som exempel har vi tagit fram tegelväggar och timmer som nu ligger i öppen dager. 

På övervåningen ser planlösningen ut i princip som tidigare, medan nedre botten har genomgått en större förändring. Där har flera väggar tagits ner, för att få fram öppna ytor, samtidigt som dörröppningar har flyttats och nya kommit till. I det helt ombyggda köket leder en dörr numera ut till den nybyggda verandan. Dessutom har hallen fått tegelgolv med värme.

I huvudsak har Linda och Mathias gjort det mesta själva och bara anlitat hjälp till sådant de saknar kunskap om. Och nu, tre år efter renoveringens början, är de i mål.

– Det har varit tufft många gånger, speciellt att ha små barn mitt i en renovering. Men det har gått bra, och det har också varit väldigt kul.

Naturnära stil

Inredningsmässigt har Linda och Mathias valt en naturlig stil i både färg och material. Trä, rotting och naturnära nyanser dominerar både inne och utomhus, där trädgården och verandan erbjuder hela tre härliga platser att hänga på. 

– På sommaren är altanen förstås en given favorit, konstaterar Linda. Men det bästa i vårt hem är nog tegel- och timmerväggarna, de gör huset levande. Eller öppna spisen vid matplatsen, vi älskar att sitta kvar och umgås medan elden sprakar.

– Där finns också favoritmöbeln, köksbordet som vi hittade på Blocket. Vi blev stormförtjusta så vi budade upp priset och körde i nio timmar för att få hem det, så det kommer nog få stå kvar här i köket för alltid.

När husrenoveringen är klar står trädgården på tur. Där finns planer på ett växthus, ett stort grönsaksland och en massa fruktträd. Samtidigt skyndar Linda och Mathias långsamt. Den stora tomten inbjuder redan nu till både avkoppling, lek och grillmiddagar, dessutom har skärgårdslivet massor att erbjuda. Lediga sommardagar lockar havet och de mjuka klipporna, eller en cykeltur till Klåva hamn för att äta lunch.

– Vi trivs så fint här, och det är en lyx att ha sina föräldrar nära. Ombyggnad och inredning i all ära, men det bästa med vårt boende är nog den lilla stigen bakom huset som leder till mormor. Det är gott.

Huset på Hönö har funnits i Lindas släkt i fyra generationer.

Knepet för ett trivsamt hem är att blanda gammalt och nytt. I vardagsrummet samsas Ikeasoffan "Kivik" och bordet från Ellos med ett skåp av återbruksvirke och ett antikt sidobord. Ljusa kuddar från Tell Me More, Frejas Boning och Travelling Band. Väggbonad, Tine K Home.

Matrummet ligger i direkt anslutning till köket, som fått en altandörr med direktutgång till verandan.

Öppna hyllor, från Tine K Home, gör att köket känns rymligt. Köksskåp, bänkskiva och diskho från Ikea. Matta, Tine K Home, lampor från PB Home.

Ett fint stilleben tar upp känslan i matrummet. Svart urna från Lilling Cottage ihop med gammal kruka samt järnljusstakar från Affari.

Den gedigna fläktkåpan har Mathias byggt själv.

Från köket leder en nyinsatt dörr ut till verandan. Det inbyggda skåpet bygger på ett gammalt fönster som köptes på Blocket.

Såväl bänkar som bord till den coola loungegruppen på verandan har Mathias byggt. Linda har sytt överdrag till dynor och kuddar. Damejeannerna är fyndade i antikbodar.

Lindas och Mathias sovrum är litet men ljust. Sängen är försedd med sängkläder i linne från Tell Me More och Travelling Band. Sängbord från Ikea, som målats om.

Casper har en antik växasäng. En gammal trälåda fungerar som nattygsbord.

I Marys rum flankeras den antika byrån av en rosa sänghimmel från Numero 74.

Oliver sover i en Junosäng, finns bland annat hos Babyland. Bilmatta, H&M Home, den gröna stolen är ett loppisfynd.

Badrummets standardkakel lyfts av den fina spegeln i fransk modell, från Olsson & Jensen. Handdukar, Ellos.