Snabbt och enkelt julgodis – 5 goda recept

Julgodis som både är snabbt att göra och smakar gott – perfekt, eller hur? Här är 5 goda recept!

Snabbt och enkelt julgodis – 5 recept:

Rocky road med kex och lakrits

Ca 24 st

Ingredienser:

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
50 g smör
2 msk ljus sirap
50 g kex, t ex Brago eller Mariekex
175 g lakritskonfekt
30 g små marshmallows
½ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Hacka all choklad fint. Lägg smör, sirap och choklad i en skål och smält allt över vattenbad. Tag från värmen och låt svalna ca 5 min.
  2. Krossa kexen grovt. Blanda ner kex, lakritskonfekt, marshmallows och flingsalt i chokladen och rör om med en slickepott tills allt är täckt av choklad.
  3. Bred ut blandningen i formen och kyl i minst 2 timmar, gärna längre. Skär i fyrkantiga bitar och förvara i en lufttät burk i kylen.

Nougatkonfekt med romrussin

Ca 20 st

Ingredienser:

75 g russin
4 msk mörk rom 
50 g hasselnötter
150 g nougat
150 g mjölkchoklad
10 hasselnötskärnor (gärna rostade och skalade)

Gör så här:

  1. Lägg russinen i en skål och häll över romen, tillsätt ev lite vatten så att russinen är helt täckta av vätska.
  2. Låt dra i 2 timmar. Låt rinna av och hacka russinen grovt. Hacka hasselnötterna mellangrovt.
  3. Smält nougat och mjölkchoklad över vattenbad. Rör samman till en massa.
  4. Blanda ner russin och hackade nötter och klicka i 20 små pappersformar. Toppa varje med en halv rostad hasselnöt och ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Marsipankonfekt med valnötter

Ca 25 st

Ingredienser:

Valnötsfyllning

25 g smör
50 g socker
50 g valnötter
1 knivsudd salt

Marsipankonfekt

300 g marsipan
150 g choklad (gärna ljus choklad eller ”karamellchoklad”)
25 hela valnötskärnor

Gör så här:

  1. Smält smör och socker i en stekpanna och tillsätt valnötter och salt. Rör runt tills valnötterna är lätt karamelliserade och häll upp allt på en bit bakplåtspapper. Låt svalna helt och hacka sedan.
  2. Knåda ihop marsipanen med de hackade val­nötterna. Tryck ut till en platt fyrkant och skär i ca 25 bitar (ca 4 cm långa). Ställ in i kylen i 30 min.
  3. Hacka chokladen och smält 2/3 av den över vattenbad. Tag skålen från värmen och rör ner resterande choklad så att även den smälter.
  4. Täck marsipanbitarna med choklad och lägg på en skärbräda täckt med bakplåtspapper. Dekorera varje bit med en valnötskärna. Förvara i en sluten burk i kylen.

Fudge med pistasch och apelsin

20–25 st

Ingredienser:

225 g mörk chocklad, minst 60 %
225 g kondenserad mjölk
1 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier (kan ersättas med pressad apelsin)
¼ tsk flingsalt
30 g gröna, osaltade pistaschnötter
1 obesprutad apelsin

Gör så här:

  1. Hacka chokladen fint och häll den i en stor skål, som tål att vara i mikron. Tillsätt kondenserad mjölk och värm i 1 minut och 10 sekunder på högsta effekt i mikron.
  2. Ta ut skålen och rör om i en halv minut så att allt blandas. Tillsätt apelsinlikör och salt och blanda.
  3. Häll blandningen i en liten bakform eller plastform (ca 12 x 20 cm) som är klädd med bakplåtspapper. Strö över hackade pistaschnötter och rivet apelsinskal. Ställ in i kylen minst 3 timmar, tills massan stelnat och kan skäras i bitar. Förvara bitarna i en tät burk i kylen.

Vitt chokladbräck med flingsalt

Ca 20 st

Ingredienser:

25 g hackad mandel
200 g vit choklad
20 g Rice Krispies eller liknande
¼ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Rosta den hackade mandeln i en varm och torr stekpanna. Häll upp på en tallrik så att den svalnar.
  2. Hacka chokladen fint. Smält 2/3 över vattenbad. Tag skålen från värmen och rör i resterade 1/3 så att all choklad smälter,
  3. Rör ner mandel, Rice Krispies och flingsalt och bred ut massan tunt på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
  4. Skär eller bryt i bitar och förvara i sluten burk i kylen.
Scroll to Top