Veckans hem: Skräddarsytt under snedtaket

Gott om plats, nära havet och möjlighet till bad och paddling. Det var inte lite som skulle uppfyllas när familjen Delfalk sökte bostad. I Skillinge hittade de vad de sökte – under snedtaket i en ombyggd lada.
Av Sara Högberg Foto: Jenny Brandt

Veckans hem: Skräddarsytt under snedtaket

Sophie och Johan Delfalk älskade verkligen sitt första hus på den skånska sydkusten, med fri utsikt och ljudet av vågor. Men när både barnen och Johans företag växte insåg de att huset med sitt fina läge faktiskt var för litet. Så började husjakten längs kusten, en jakt som inte tog slut förrän de rört sig ganska många mil österut. Här på Österlen, strax utanför fiskeläget Skillinge, hittade de ett hus med rätt storlek och skön stämning.

Huset på 350 kvadratmeter var ursprungligen en lada. I början av 1970-talet byggdes den om till rymlig bostad i två plan med inspiration av den traditionella skånelängan. Den tidigare ägaren satsade på gedigna och tidlösa material. Här finns fina tegel- och trägolv, öppna ytor och stora fönsterpartier, kvaliteter som Sophie och Johan verkligen uppskattade. Men det har ändå blivit en hel del justeringar sedan familjen flyttade in för åtta år sedan.

– Vi har rivit vissa väggar och byggt upp andra, målat om och rivit ut köket för att få huset att passa oss. Mycket har vi gjort själva efter hand som behoven uppstått, berättar Sophie.

Den naturliga kontakten med trädgården via stora fönster och glasdörrar var också något som familjen gillade. Närmast huset finns flera uteplatser och ett orangeri. En bit bort från huset breder en stor gräsmatta ut sig och två fotbollsmål skvallrar om vad den brukar användas till. Förutom fotboll gillar familjen ridning och mountainbike. Att trädgården är full av utrustning för havspaddling är kanske mer otippat.

– Med cykel tar man sig på bara några minuter ner till havet för att bada eller paddla, berättar Johan.

Familjen ägnar sig bland annat åt "stand up paddle board", SUP, som innebär att man står upp och paddlar på en stabil surfbräda. För Johan har friluftslivet blivit både jobb och fritidsnöje eftersom han är ägare av ett naturorienterat eventföretag. I husets norra del har han ett stort arbetsrum. Intill ligger en praktisk hall med en ny entré från husets gavel.

– Det kändes naturligt att huset skulle ha en entré från parkeringen. Dubbeldörren fyndade vi på byns glassbar och den passade perfekt!

Från husets östra långsida kan man gå in i den tidigare hallen som nu fungerar som groventré. Hela nedervåningen präglas av det genomgående roströda tegelgolvet som ger en varm känsla. Utöver arbetsrum, hall och groventré ryms här även kök och ett stort vardagsrum i vinkel. En glasvägg delar av vardagsrummet så att man kan använda utrymmet på olika sätt samtidigt.

– Det är perfekt när man har många gäster och barnen kanske vill se film eller spela spel ute i den större delen. Då kan de vuxna stanna i sofforna närmast köket.

Kring trappan är huset öppet upp i nock, vilket skapar en skön luftighet samtidigt som det finns kontakt mellan våningsplanen. På övervåningen ligger ett stort sovrum vid norra gaveln, barnens ligger vid den södra. Däremellan ryms badrum, klädkammare, gästrum och ett gemensamt rum för barnen där de kan pyssla och umgås under snedtaket. Sophie och Johan tycker att de hittat en planlösning och möblering som passar familjen just nu.

– Vi har försökt utgå från familjens behov, hur vi faktiskt lever just nu. Och vi har inte varit rädda för att tänka om helt när det gäller planlösningen. Många väggar går ju att flytta!

Samtidigt tycker de inte att man ska stressa fram förändringar.

– Låt det ta tid och fundera ett varv till. Kanske blir det en helt annan lösning än ni först tänkte!

De första åren i huset, när barnen var ganska små, såg behoven annorlunda ut

– Då var huset mer "röjvänligt". Då användes hela nedervåningen för cykling och skateboardåkande, skrattar Sophie.

Huset var ursprungligen en lada som byggdes om till en 350 kvm stor bostad på 1970-talet. Den putsade vita fasaden och proportionerna är lånade från den klassiska skånska längan. 

Längs husets västsida löper en lång rad fönster som ger ett härligt ljusinflöde. Plåtskåp och fåtölj, Ikea. Mattan har familjen ärvt. Skinnpuffen fick Sophie när hon fyllde 20 år och den har hängt med sedan dess.

När två gästrum gjordes mindre blev det plats för en ny hall med ingång från parkeringen. Dubbeldörren satt tidigare i byns glassbar. Spegeln är ett Blocketfynd. Skohylla, bänk och randig kudde, Ikea. Det vackra tegelgolvet återkommer i hela nedervåningen.

Sophie och Johan gillar att återanvända saker. Det stora matbordet är ett gammalt omgjort garveribord som stod i huset när familjen flyttade in. Det har fått ny form och nya ben. Lamporna över bordet var ursprungligen metallfärgade men med citrongul sprejfärg blev de som nya. Stolar "Urban", Ikea.

Det gamla slitna köket revs ut och ersattes med ny inredning. Köksinredning och barstolar, Ikea.

Vardagsrummets bokhylla är platsbyggd på väggen mot köket. Dottern Bianca kikar genom gluggen som skapar kontakt mellan rummen. Manchestersoffa, matta och ommålat soffbord, från Ikea. Färgglada kuddar, Afroart och H&M Home. Filtar, Lexington.

Alla snickerier i trappan och på övervåningen var ursprungligen träfärgade men målades vita. Men de avlutade dörrarna lämnades omålade och fick bli en fin kontrast till allt det vita. Ribbstolen används som stege upp till loftet. Bakom Sophie och Bianca skymtar barnens pyssel- och tv-rum.

Sovrummets ena ände rymmer platsbyggd förvaring och en läshörna. Det lilla bordet har familjen ärvt. Fåtölj med lagom gung, från Ikea.

I det stora sovrummet finns det plats för en skrivhörna. Både tavlan på väggen och sekretären fanns i huset när familjen köpte det. Stolen "Easy Chair" från Magis blir en spännande kontrast till den gamla möbeln. Jordgloben är arvegods.

Sophie och Johan gillade det originella badrummet med sitt nedsänkta badkar, inrett av husets förra ägare. Men de målade den trärena väggpanelen vit. Även kakelraden mot golvet målades över i stället för att bytas ut.

Sovrummet har en mild färgskala med hembyggd sänggavel och lampskärm gjord av en patinerad trädgårdskorg. Den runda mattan på golvet virkade Sophies mormor av fiskegarn redan på 1970-talet.

Uteplatsen har ett praktiskt avställningsbord för till exempel ljuslyktor och mat. Buddhatavlan är ett fynd från en diverseaffär i grannbyn.