Veckans hem: Att skapa en sommaroas måste få ta tid

Tid, tankemöda och gamla grejer ligger bakom den nybyggda stugan på Öland. Lillemor och Tage skyndar långsamt och njuter av att skapa en sommaroas som inte ruinerar vare sig plånbok eller miljö.
Av Anna Örnberg Foto Tommy Durath

Veckans hem: Att skapa en sommaroas måste få ta tid

Lika barn leka bäst brukar det heta, och när Lillemor Karmenstad och Tage Grönholm träffades slog det gnistor på mer än ett sätt. Snabbt upptäckte de ett stort och gemensamt fritidsintresse: att bygga, renovera, fixa, klura ut kreativa lösningar och åstadkomma väldigt mycket av lite.

– Ibland kanske det vore lättare att bara köpa nytt, säger Lillemor. Men sanningen är att vi inte skulle veta vad vi önskar oss. Det är en större utmaning att ta sig an det som redan finns, eller sådant vi får gratis eller hittar på nätet och loppisar – och sedan hitta den bästa lösningen utifrån förutsättningarna.

Lillemor och Tage är ett bra team. Han är en duktig och uppfinningsrik allhantverkare medan hon är både konstnärligt och kreativt begåvad. Därför blev ingen överraskad när de bestämde sig för att skaffa tomt och bygga sommarstuga med egna händer, från grunden. Valet föll på Öland och en avsides tomt med få grannar, men på cykelavstånd till havet.

Dock har paret aldrig långtråkigt i sin lilla glänta, listan över planerade projekt är lång och det finns ständigt saker att göra. Ändå väljer de att skynda långsamt. Dels för att de inte vill ta lån utan hellre sparar ihop pengar till större investeringar, dels för att de ser ett nöje i att leta återbruksmaterial, jaga priser och hitta på.

– Vi är helt överens om att det får ta tid, säger Lillemor. Vi har kommit till en fas i livet när det där med sommarstuga inte handlar ett skvatt om status. Tvärtom vill vi använda vårt samlade kunnande för att bygga en skuldfri framtid och ha kul under tiden. Det har blivit en sport att bygga så fiffigt och billigt som möjligt.

Skissandet, planerna och jakten på material fortsätter. Drömmarna är halva nöjet, och den som inte har bråttom hittar till slut de gamla fönsterbågar och vackra ytterdörrar som krävs för att förverkliga idéerna

Entrén leder rakt in i storstugan där vardagsrum, kök och matplats samsas. Taket är öppet i nock och panoramafönstren går ända ner till golvet. Sittgruppen består av en blandning från Ikea och loppisar

Det första som syns från ytterdörren är väggen som färgsatts och dekorerats enbart med spackel. Spegeldörren leder till badrummet. Luftspalterna vid taket ger ljus och ventilation på gästloftet. Klocka tillverkad av en rostig sågklinga, stolen "Eggshell" är tillverkad i technopolymer och stål.

Rullbänken fanns på ett nedlagt glasbruk i Småland, liksom "kammen" i metall, som användes för att hänga upp nyblåsta vinglas. Samlingen med gamla fönsterbågar gör det hela till ett effektfullt blickfång. Tre loppisfyndade barstolar blev pigga med lite målarfärg.

Slitet och nött får ett lyft av att blandas med glänsande nytt, därför blänker såväl vitvarorna som köksinredningen från Ikea. För en känsla av rymd har köket inga väggskåp utan en fönsterrad i stället. Arbetsbelysning, By Rydéns. Matta, Åhléns.

Efter en del experimenterande fick kökets väggkonstverk av plåt rätt rostnivå. Plåtarna är monterade med konstruktionslim på gipsvägg och klarlackade för att kunna torkas av. Köksinredning, Ikea. Vitvaror, Electrolux.

Med gamla vinylskivor och deras omslag som tallriksunderlägg uppstår alltid roliga samtal när det kommer gäster.

I stället för handtag. Några tunna läder- skärp klippta i bitar som skruvas fast mot lådfronternas insida blev lagom långa tampar att dra i.

Ombonat krypin. Den bastanta byggtrappan fick bli permanent och leder till en liten avsats med tv-hörna och gästkrypin. Med avsatsen som tak blev också matplatsen mer intim.

Fondvägg med material från några provkataloger med tapeter i brun-svartvita nyanser plus inslag av koppar och guld. Vägghängda köksskåp löste problemet med förvaring. Luckorna är tapetserade med grått lumppapper medan några slitna gamla brädor tjänar som bänkskiva.

Stugan är placerad med ryggen mot vägen och framsidan med entrén vänd mot tomten. Det utdragna taket ger skydd åt den längsgående verandan som fortsätter i ett rymligt trädäck intill ena gaveln. Trädgården står ännu på projektlistan.

Sovrummets stämningsfulla belysning fixade Lillemor med en elegant gammal kornisch, bakom vilken det sitter en ljusslinga monterad.

Klädhängare gjord av gamla gafflar.