Veckans hem: "Här står dörrarna på vid gavel hela sommaren"

Klara färger, udda lösningar och väldigt mycket blommor ger liv åt det gamla stenhuset i Skåne. Här har blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt renoverat med liten budget men mycket charm – och skapat ett personligt hem med drag av det vilda.
Av Minna Mercke Schmidt och Pernilla Nilsson Foto: Minna Mercke Schmidt

Veckans hem: "Här står dörrarna på vid gavel hela sommaren"

När Minna Mercke Schmidt först flyttade ut på den skånska landsbygden blev hon djupt fascinerad av naturen. Hon och hennes barn har landat i ett hus på Trädgårdsgatan i det lilla samhället Löberöd, inte långt från Lund. Här hittade Minna ett läge med möjligheter: dels en underbar trädgård, dels ren natur precis inpå knuten. Att det gedigna huset från 1924 var generöst och inbjudande gjorde förstås sitt till, och på kort tid har hemmet formats av sin familj.

– Det första jag lät göra var att ta upp dubbeldörrar från matrummet ut mot trädgården, för att få kontakt med utelivet. Här står dörrarna på vid gavel hela sommaren och jag har nära till mina blommor.

Dessutom byggdes ett kombinerat orangeri och växthus intill köksträdgården på husets baksida, där Minna nu har sin oas och arbetsplats.

– Jag älskar all form av växtlighet och är inte rädd för att prova nya kombinationer, säger Minna. En vild mix är mitt signum.

Huset från 1924 har putsad fasad, vackert burspråk och en lummig trädgård med allt från äppelträd och rosor till sköna sittplatser.

En trädgårdsbukett i en konservburk hemforslad från Australien pryder soffbordet och påminner om Minnas syster som bor "down under". Ett glas inuti burken hindrar rost och läckage.

En rejäl köpmansdisk, som stått i en cykelaffär i Lund men också i Minnas blomsterverkstad, byggdes in som köksinredning och ger nu gott om utrymme för alla prylar. Lampa från Moltaz Design.

Efter renovering är köket ljust och funktionellt. Delar av den gamla köksinredningen fick vara kvar och målades svarta, medan det enkla vita kaklet är nytt, liksom bänkskivorna samt spis, fläkt och diskho.

Vid renoveringen lät Minna riva en del av väggen mot matrummet, vilket gör att ljuset nu flödar in i köket.

Matrummet har fått nya dubbeldörrar med utgång direkt till trädgården. Bordet räddade Minna från att köras till tippen, och stolarna kommer från loppisar. Att matgruppen är placerad på en stor orientalisk matta, som rymmer hela möblemanget, skapar en helhet trots att varje detalj är udda.