Modernt och lantligt hemma hos Himla-ägaren

Annica Högström är den kreativa kraften bakom textilföretaget Himla. I familjens vackert belägna 1800-talsgård utanför Uppsala finns det plats för både arbete, familjeliv och hundar.

I över 20 år har Annica Högström och hennes familj bott på Överby gård, med anor från 1890-talet. Gården ligger vackert beläget i utkanten av Uppsala, granne med skog och odlingsmark, och är ett av Annicas och maken Henriks gemensamma projekt. 

Vi tas emot i en rymlig och välkomnande entré med fönster åt tre sidor, likt en gammaldags veranda. Här står ett stort runt bord som är uppdukat med en rosa linneduk och stora gamla lergodsurnor från Upsala-Ekeby med äppelkvistar. Annicas mormor och morfar träffades när de arbetade på Upsala-Ekeby, så familjen har en personlig koppling till bruket. 

Annica Högström är den kreativa kraften bakom textilföretaget Himla. I familjens vackert belägna 1800-talsgård utanför Uppsala finns det plats för både arbete, familjeliv och hundar.
Överby gårds huvudbyggnad är är från 1890-talet och vagnslidret, där kenneln är inhyst, har anor från 1600-talet.
Här bor: Annica Högström, maken Henrik och sönerna Victor, Philip och Bilal. Jobbar som: Sedan 25 år ägare och kreativ chef för Himla, samt hunduppfödare. Henrik är ekonomi­chef. Huset: Överby gård utanför Uppsala, byggd på 1890-talet och totalrenoverad 2004. Huvudbyggnad på 500 kvm.
På soffbordet ”Hejnum” från GAD står ett citronträd i en stor terrakotta­kruka. Soffan är från ett samarbete mellan Himla och Allinwood, med linneklädsel, linnepläd med fransar och kuddar från Himla. Långa linnegardiner från Himla.

Överby gård är mycket mer än bara ett hem, i den stora intilliggande ladan ligger familjeföretaget Himlas kontor och i det gamla vagnslidret finns hundstallet. Annica har arbetat parallellt med uppfödning av hundar under hela sitt vuxna liv. I ungdomen sökte hon efter de finaste hundarna på de bästa kennlarna i Wales och byggde upp sin egen uppfödning. Numera är hon tillsammans med några väninnor delägare i kenneln Don’s, som föder upp welsh springer spaniel, flat coated retriever och clumber spaniel. 

Överby gård rustades upp och byggdes till 2004, enligt Henriks visioner. Hans erfarenheter från fastighetsbranschen sa honom att det sällan blir bra att bygga om med befintligt vatten och avlopp i gamla hus. 

– I det gamla köket stod en varmvattenberedare och tvättmaskin mitt i köket, det funkade, men vi ville ha något mer estetiskt och funktionellt, berättar Annica. 

Den stora ljusa entrén välkomnar med ett stort runt bord med stora krukor i lergods av Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby. Den rosa linneduken matchar vårens äppelblomster och linnekuddar i olika rosa toner på den platsbyggda bänken. På golvet breda trasmattor och i fönstren gammaldags Mårbackapelargoner. Duk och kuddar, Himla.
Äppelblomster och syren i gamla kristallvaser på fönsterbrädan i hallen.
I hallen står gamla gustavianska stolar med stoppad sits och i fönstren hänger veckade hissgardiner från Himla.
Köket med den stora köksön och arbetsytan är hemmets hjärta. Med lanterniner i taket har man ett maximalt ljusinsläpp. Köksskåp med målad ramlucka från Hagaköket. Köksön på hjul i rostfritt stål är specialbeställd hos en lokal tillverkare. Keramik, servetter och tabletter, mattor, Himla.

Den gamla huvudbyggnaden i två plan fick nya tillbyggnader symmetriskt placerade på var sin sida. Vid första anblicken ser det ut som om de är fristående, men de hänger ihop med huvudbyggnaden med en inglasad passage. I den vänstra delen byggdes ett stort kök med en praktisk groventré närmast kennelbyggnaden. Den motsatta delen fick ett stort badrum och tvättstuga med hemmagym, med utsikt över trädgården och åkrarna. 

På entréplan i själva huvudbyggnaden finns bibliotek, salong och en stor matsalsveranda. På övervåningen ligger sovrummen och ett välutrustat hemmakontor. 

Köksdelen med flera höga fönster har utsikt mot den lummiga trädgården. Hellånga linnegardiner, Himla. Soffan är från ett samarbete mellan Himla och Allinwood, med linneklädsel, linnepläd med fransar och kuddar från Himla. Runt soffbord ”Hejnum” i björk med kalkstensskiva, GAD. Matplats med möbelserien ”November” i trä från Artipelag. Gjutjärnskamin, Westbo.
Det generösa matsalsbordet på verandan är dekorerat med ett överdåd av träd­gårdens syren- och äppelblomster. Stora gammalrosa linneservetter, linneduk och grå tallrikar, Himla. Ljusstakar, Klong.
”Utan servetter vid matbordet känns det naket”, säger Annica. Linneservetter, linneduk och grå tallrikar, Himla. Ljusstakar, Klong.
Försommarens vackraste syrener och äppelblom är fina på bordet.

Lugnare tempo

För Annica, som under de senaste åren har rest och arbetat väldigt mycket, innebar coronapandemin att livet saktade ner betydligt. Hon har välkomnat det lugnare tempot som har gett mer tid för eftertanke och möjlighet att arbeta hemifrån. 

– Jag känner mig lugnare numera. Jag arbetar och lever med mina färger dygnet runt och ägnar mig mest åt färgsättningen av Himlas produkter. Inspirationen kommer från allt runt omkring, det kan vara en fröpåse eller en husfasad. Himla har heller inte längre lika mycket fokus på nyheter, kollektionen ska leva över en längre tid, säger hon.

Platsbyggda vitrinskåp och inbyggda elementskydd förstärker stilen och den gamla känslan i huset. Veckad gardin i linne, Himla. Pall och soffbord med svart granitskiva, GAD.
Vitmålad bröstpanel ramar in arbetsrummet, där Annica kan sitta och jobba ostört. Skrivbord och byrå, GAD. Tapet med stora blommor, Osborne & Little.
Sovrummet är inrett i en lila och grå färgskala, från ljust till mörkt. Sänglinne och överkast, Himla, tapet, Designers Guild, sängbord, Lilla Källa, bordslampa, Watt & Veke. Tavla med blomstermotiv av Olle Hjortzberg.
Himlas grundsortiment består av enfärgat linne. ”Jag tänker på färger jämt. Det roligaste jag vet är att jobba med färgerna i kollektionen”, säger Annica.
Tapet med blomstermotiv från Designers Guild. 

Annika lever som hon lär och inreder själv med färger som hon älskar och hon följer inga trender, utan vill gärna uppmuntra till att köpa färre saker, men av hög kvalitet.

– Det bästa jag vet är vardagslyx med textil i vardagen. Utan en endaste servett vid matbordet känner jag mig naken. Gärna en stor linneservett i 50 gånger 50 centimeter.

Utanför den ena tillbyggnaden står en Medelhavs­inspirerad loungegrupp med plats för många. Kuddar och pläd, Himla.
Det stora vårdträdet ger hängmattan skön skugga under varma dagar. Kuddar och pläd, Himla.

Annicas tips om lin och linne

1. Lin är en fantastisk fiber som blir till slitstarkt linne. En gammal duk kan sys om till ett överkast, handdukar eller kanske servetter, som med en servettring gör dukningen extra fin. 

2. Om du har torrt och varmt inomhus drar linnet ihop sig, medan en glesvävd linnevara kan ”växa” på längden och svälla ut.

3. Om linnet manglas eller stryks blir det slätt och blankt. Men den som föredrar en skrynklig look kan torktumla på halvhög temperatur, då får linnet fina veck. Om man ångrar sig kan det blötas upp igen och torkas på det sättet man vill.

4. Använd en blomspruta och duscha vatten direkt på linnet, vips får du bort veck och skrynklor.

Scroll to Top