Ombonad fjällstuga med toppläge

När ministugan på Dundret skulle ersättas av ett nybygge var alla i familjen eniga – de ville inte ha några stängda dörrar! Fritidshuset skulle erbjuda mer plats men ändå vara ett ställe för tajt umgänge. Och det skulle inte se ut som hemma.

Den generösa altanen är byggd i vinkel runt huset. Härifrån ser man skidåkarna i slalombacken.

Taket är öppet upp i nock och mahognybetsat, precis som innerväggarna. Soffa "Samsö", Möbelshop. Soffbord, Annuzza. Fåtöljer, Artwood. Kuddar, Mulberry. Mattan är antik. Det svarta skåpet, från Norrgavel, används som skafferi- och serveringsskåp.

Husets eldstad byggd i skiffer är mäktig, men det är den vackra vyn utanför fönstren som drar blickarna till sig. Soffa "Samsö", Möbelshop. Soffbord och bänk bakom soffan, Annuzza. Fåtöljer, Artwood. Kuddar, Mulberry. Röd stjärna, Lexington. Spotskena, design Jonas Bohlin.

Utan bärande innerväggar krävs det rejäla takbjälkar. Kalkstensgolv, Stenbolaget. Köksbord och stolar "Windsor", köpt på Blocket. Fiskskulptur på bordet, Frank Larsen. Kökslampa "Sky Garden", Flos.

Läderbyrå, från Artwood, står i nischen i sovrummet. Krukan är en gammal tobaksburk från 1800-talet, Bukowskis Market. Bordslampa och små bronsfigurer, G&C. Guldsprejad kronärtsskocka, Frejas boning. Tavla ovanför byrån, gjord av Jan Naliwajko.

Köksdelen är inredd med köksskåp från Ikea. Extra bred kyl/frys, Gaggenau. Gasspis och fläkt, Ilve. Arbetsbelysning ovanför bänken "Toldbod", design Louis Poulsen. Stjärna, Lexington.

Köksskåp från Ikea. Extra bred kyl/frys, Gaggenau. Gasspis och fläkt, Ilve. Arbets-belysning ovanför bänken "Toldbod", design Louis Poulsen.

De platsbyggda sängarna påminner om skeppskojer. Förhängen sydda av gamla Lexingtondukar i denim. Sängkläder, Lexington. Fårskinnsfällar på väggen, Hemslöjden. Bordet har Maria ritat. Bockar i brons från Annuzza. Ljusstake i brons, från Bali. Antika franska vinkrus, Klassisk form. Bordslampa, Vallentuna skärmateljé.

Bakom gamla pardörrar finns föräldrasovrummet. Bäddtextilier från Lexington och Chhatwal & Jonsson. Getskinnsfällar, Skogsberg & Smart. Bordslampa, G & C. Vägglampor, Örsjö.

Badrummet har samma kalkstensgolv som övriga huset. Här ryms både duschhörna, tvättmaskin och bastu – runt hörnet.

Tvättstället i badrummet är infällt i en träskiva. Handmålat kakel, Fired Earth. Blandare, FM Mattsson. Hyllplan, Vipp. Handdukar, Lexington. Krokar, T.H.G. Svensktillverkade ekologiska tvålar, L:a bruket.

Husets entré vetter mot vägen. Entrédörren är en gammal dörr som målats svart. Det smala fönstret släpper in ljus i badrummet.

Huset på nästan 100 kvm har fått en helt öppen planlösning för att det ska vara lätt att umgås. På gaveln, där murstocken står har man utsikt över skidbacken genom tre stora fönster.

Utsikten över tallskogen och skidbacken på Dundret är anslående. Här har familjen Axelsson byggt och inrett sin timrade tillflyktsort. Med varmt mahognybetsade väggar och tak känns fjällstugan omfamnande, trots den öppna planlösningen och generösa takhöjden.
– Jag ville skapa en känsla och inredning som helt skiljer sig från den vi har hemma i stan. Men när jag målade väggarna tänkte jag att jag aldrig mer vill göra om det, säger Maria Axelsson.

Anledningen var att färgaffären bara kunde tillhandahålla pyttesmå burkar av den betsfärg hon valt, och arbetet var därför extremt tålamodskrävande när hon timme efter timme pillade med miniburkar och små, små penslar.
Maria har själv ritat huset och valt den mustiga inredningsstilen. 
– Jag tycker att alla blir så vackra i det dämpade ljuset!
På bänken vid ytterdörren ligger det renskinn och på kvällen är vägen fram till timringen upplyst av ljuslyktor.

Sålde och byggde större

Maria, Micael och deras tre barn har varit trogna besökare av Dundrets skidanläggning i mer än 20 års tid. Under många år hyrde familjen anläggningens stugor över veckosluten.
– Då packade vi bilen full och åkte de 25 milen hit. Eftersom stugan skulle vara tömd redan vid lunchtid på söndagen brukade jag skicka ut familjen i backen medan jag städade. Det var mycket jobb och bök kring lastning, bäddning och städning, minns Maria.

Men när uthyrningsstugorna bjöds ut till försäljning var hon till en början ändå inte sugen på att köpa någon. Vad skulle man med en egen stuga på en skidort till på sommaren?
– Men det är faktiskt jättemysigt här även den årstiden och hösten är magisk! säger Maria, och berättar lyriskt om lugnet, fina hjortronställen och vandringar till toppen. Familjen köpte till sist en av de allra minsta stugorna, eftersom den hade det bästa läget.
– Vi hade 23 kvadrat att röra oss på och visst funkade det, men när vi åkte hit med hela gänget låg vi som packade sillar, skavfötters.

Barnen blev större, fick flick- och pojkvänner och kravet på utrymme ökade.
– Vi sålde den lilla stugan och Micael byggde den nya timringen, stock för stock, tillsammans med en vän. På två veckor var väggar och tak resta och sedan ägnade vi hela sommaren och hösten åt att bygga klart.
En arkitekt som tittade på Marias ritning la till en extra dörr mot altanen.
– Det var bara en detalj, men en detalj som jag är jätteglad för!
Även om huset skulle bli flera gånger större än det förra ville familjen återskapa känslan av närhet som inbjuder till umgänge. Därför finns nästan inga innerväggar. Det är i stället de grova takbjälkarna som är bärande i husets konstruktion.

Enkelt och kravlöst

Med tio sängplatser finns det numera gott om plats för alla, och badrumsdörren är husets enda dörr – precis som familjen ville ha det. Maria har planerat husets inredning på ett sätt som gör det lättstädat, med väggfasta sängar och hyllor. Vistelsen på Dundret ska vara enkel, kravlös och framför allt vill Axelssons tillbringa större delen av tiden utomhus.
– Man är ute på ett helt annat sätt här än hemma – även när man inte är sugen på skidåkning. Vi kan sitta på altanen i timmar invirade i renskinn, dricka något och titta på alla skidåkarna i backen, berättar Maria.

Av Birgitta Lindvall Wiik Foto Linda Wikström