Hemma hos Maria Montazami

"Lågmält"  är inget inredningstips från Hollywoodfrun Maria Montazami. – Ikea, det passar inte här. Och svenska grejer är i allmänhet för små, säger hon.

"Jag tycker om det enkla livet, även om jag är tacksam över att kunna lyxa till det emellanåt."

"Vårt hus ligger i Orange County utanför Los Angeles. Vi har två pooler, vattenfall, lekplats, palmer – och som en påminnelse om det svenska – några björkar."

"Det är viktigt att ha en fokuspoint. Så mitt i hallen har jag placerat en jättelik vas med blommor."

"Huset är fullt av filtar, fåtöljer, mjuka soffor, vaser och prydnadssaker. Det ska vara mjukt och lite traditionellt. Stilen är gammaldags, den ska påminna om en mormor och en morfar. Och mycket brunt – det blir man lugn av."

Maria Montazami har en tydlig inredningsfilosofi.

– "Det ska finns en tanke bakom varje sak i hemmet. Liksom hur de står. Det ska vara udda antal saker, det ser bäst ut! Tre ljusstakar på ett bord, eller tre andra grejer.  Jag älskar att skapa minnen!", säger Maria.

Favoritfärgen är brun, med inslag av vinrött och terrakotta. Brunt är en färg man blir lugn och harmonisk av, tycker hon. De berömda tofsarna kom in i hennes liv när Maria skulle dekorera en bricka och tyckte att något fattades.

– "En tofs! slog det mig plötsligt. Jag skaffade fram en och såg direkt vilket mysigt intryck den gav. Sedan blev det rena sjukdomen... Men en trevlig åkomma!"

I dag är Maria utan tvekan den mest omtyckta av tv:s alla Hollywoodfruar.

– "Jag vet inte varför jag blivit så populär.  Jag är en väldigt vanlig person, man kan identifiera sig med mig, och jag är snäll. Människor vill ha snällhet", säger hon.

Foto Roland Persson (Ur boken ”Välkommen hem till Maria Montazami”, text Ulf Elfving, Ica Bokförlag)