Påbyggd 40-talsvilla

När Magnus och Madeleine valde att flytta in i den lilla 40-talsvillan visste de att de hade en rejäl utmaning framför sig: Att skapa maximal funktion på minimal yta. Nio år senare har de lyckats skapa en riktig sommardröm, året runt.

De stora terrasserna skapar kontakt mellan hus och trädgård. Sittbänken vid entrén är platsbyggd av virke som blev över efter terrassbygget. Stort silverfat och svarta lyktor, Affari. Utemöbler, Jysk.

Till vänster innanför entrédörren fanns förr en dörr som ledde ner till källaren. Den togs bort och ersattes av ett trappräcke. Under elskåpet har Magnus byggt förvaring.

Spiraltrappan, som har fått ersätta den gamla trätrappan, hittade Magnus på en tomt i Danderyd. Trappräcket består av skiktlimmad ekfaner. Svart stol, loppisfynd som har lackats och klätts om med nytt tyg. Stora väggkrokar, Nyhlin Design.

Pärlspont på tak och väggar, S 0502-Y. Stolar och bord, fyndade på nätet. Lampa, Mio. Kandelaber, Affari. Silverburkar, Day Home/Mathilde.

Gästrummet. Draperi, Indiska. Överkast och kuddar, Ceannis. Spegel på fot, Mathilde. Vita byrån är ett hemmabygge.

Klinkergolv, Versace. Köksinredning, Ikea. Fläkt och gasspis, Pierre Roblin. Diskbänken är specialbeställd hos plåtslagare. Blandare, Blanco. Köksbeslag, Beslagsspecialisten. Bjälkar i taket har byggts på med "lådor" undertill, och i dem har Magnus monterat infällda spotlighter.

Väggen mot vardagsrummet förlängdes och täcktes med väggskåp från Ikea. Mikrovågsugn, Siemens. På golven ligger genomgående klinker från Versace och vitlutade original-trägolv.

Stommen till tv-möbeln byggde Magnus av mdf-skivor. Skåpdörrar, Ikea. Matta, Nyhlin Design. Soffa och fåtölj, Sören Lund. Turkos pläd, Nordal. Kuddar, Ceannis. Tavlan ovanför soffan är köpt i Thailand. I bakgrunden syns tavellister med foton, böcker oljelampor och andra dekorationer.

Tapet, Sandberg Tyg & Tapet. Fårskinn, Shepherd. Skrivbord, stol och skrivbordslampa, allt fyndat på loppis. Sänglampa, Ikea.

Väggfärgen har Madeleine blandat och målat på själv. Likaså gubbarna.

Gammalt 30-talsskåp och stol, fyndade på nätet. Överkast, Åhlens. Taklampa, Ikea. Rostavlorna har Madeleine köpt i en antikaffär.

Madeleines garderob med spegel, Coop. Skomöbeln består av hyllplan med påskruvade ben, Ikea.

Måttbeställda bänkskivor i svart marmor. Tvättställ, Gustavsberg. Blandare, Tapwell. Tvålpump, Day Home. Skulptur av egyptiska guden Anubis, köpt i Egypten.

Täckskivan under tvättställen döljer rördragningar

Klinker, Versace. På väggarna, vitt standardkakel. Badkar, Villeroy & Boch. Badkarsblandare, Tapwell. Vägglampor, K-Rauta. Träbänk, Ikea. Lykta, Affari. Trägubben är köpt under en resa i Sumatra. Handdukstork, Nordhem.

Den gamla garagenedfarten fungerar nu som groventré.

Stödmurarna på sidan om entrén har höjts upp och en stentrappa byggdes till.

Huset var ett klassiskt 1940-talshus på 60 kvm från början, som har byggts ut till 83 kvm. På övervåningen har familjen skapat luft och rymd genom att riva väggar och öppna taket upp till nock. Källaren har förvandlats från garage till badrum, gästrum och groventré.

Huset var ett klassiskt 1940-talshus på 60 kvm från början, som har byggts ut till 83 kvm. På övervåningen har familjen skapat luft och rymd genom att riva väggar och öppna taket upp till nock. Källaren har förvandlats från garage till badrum, gästrum och groventré.

Vissa undviker gärna extra jobb, andra tycker bara det är kul. Magnus Bergqvist och hans sambo Madeleine Nilsson hör till den senare gruppen. Efter att ha bott i lägenhet i Solna några år började de titta sig omkring efter hus. Magnus berättar om hur de via hans mamma fick tips om huset i Österskär norr om Stockholm:

– Vi åkte dit och bestämde oss på plats; det här huset skulle vi ha!

Vad var det som gjorde att ni föll för huset?

– Vi älskar charmen i gamla hus. Det känns som riktigt hantverk. Dessutom är äldre hus ofta tacksamma att arbeta med. I vårt hus finns till exempel bara en hjärtvägg (bärande vägg, reds. anm.) att ta hänsyn till. I övrigt har vi kunnat riva ner och förlänga väggar ungefär som vi har velat.

Det låter som att ni aktivt sökte efter ett renoveringsobjekt?

– Ja, jag tycker det är kul att bygga! Jag har det väl med mig från jobbet också. Så fort jag kommer in i en bostad ser jag planlösningar framför mig. Vi visste ju från början att vi skulle bli tvungna att inreda källaren för att kunna bo kvar, eftersom vi ville skaffa barn. Men det kändes bara kul med utmaningen att försöka ta tillvara ytorna på ett så bra sätt som möjligt för en barnfamilj.

I vilken ända började ni?

– Vi började med utsidan. Huset fick en tillbyggnad med burspråk någon gång på 60-talet, vilket var bra eftersom det skapade mer boyta. Men stilmässigt passade delarna inte riktigt ihop. Själva huset hade gul puts och rött tegeltak medan utbyggnaden hade vit träpanel och svart plåttak. Vi gjorde om så att hela fasaden fick samma vita puts och taken har ersatts av plåttak. I samma veva bytte vi alla fönster till treglas också, från klassiska med spröjs till mer moderna.

Vad härligt med så stora terrasser!

– Ja, när man väl har flyttat ut från stan vill man ju utnyttja det. Ena terrassen vetter åt sydöst, så där äter vi frukost och har sol större delen av dagen. På eftermiddagen flyttar vi över till den andra och njuter av kvällssolen. I dag kanske jag skulle ha valt en annan typ av räcken, men då tyckte vi att det passade bra med den lite marina stilen. Vi har ju bara 200 meter till närmaste brygga och 10 minuters promenad till ett stort strandbad.

Hur såg det ut inuti när ni köpte huset?

– Lite mer gammaldags Jag tycker det är kul när man hittar tidstypiska detaljer i huset att ta vara på, men jag blandar gärna upp det med mer modernt. Det är inte som med matematik där minus tar ut minus. När det gäller inredning blir fint och fint = finfint!

Vad har ni gjort om, i stora drag?

– Taket, till exempel, var rundat och gav nästan huset lite båtkänsla. Det tyckte inte vi passade in så bra, så vi öppnade upp till nock och fick en takhöjd på nästan fyra meter istället. Det gjorde förstås underverk eftersom huset är så litet. Just därför har vi försökt att minimera antalet möbler och prylar också. Istället för vardagsrumsbord slänger vi fram kuddar på golvet som ungarna ligger på om kvällarna – och det är ju skitmysigt! Och så har vi rivit en del väggar och satsat på mycket vitt.

Men källaren måste väl ha varit största projektet?

– Absolut.

Var ni inte rädda för att bygga om där nere? Många experter brukar ju avråda från att inreda utrymmen som inte är konstruerade för det från början?

– Nej då. Men man måste ju se till att alla väggarna är ordentligt dränerade, och det har vi gjort. När det gäller golven var vi väldigt noga med underarbetet. Vi bilade ur hela plattan som låg där, grävde ur cirka 30 centimeter längre ner i marken, singlade av, lade ner isolerplattor och värmekablar och göt på ny betongplatta igen.

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi fick en ordentlig groventré. Från början fanns där en garageinfart med lägre stödmurar på sidorna, men det kändes aldrig aktuellt att försöka parkera våra bilar där. Det är skönt att kunna gå in där med blöta, leriga kläder och slippa få in det på övervåningen. Allt torkar fort dessutom, eftersom vi har golvvärme. En annan bra sak var att vi fick in mer ljus i källaren, genom att sätta fönster på vardera sidan om dörren.

Hur har ni hunnit göra allt med tre barn hemma?

– Vi gjorde det mesta när vi bara hade Myra. Men det har ju tagit några år. Och så har jag tagit in hjälp ibland, när det har behövts.

Är ni färdiga nu?

– Ett badrum är kvar, annars har vi gjort om överallt.

Av Malin Nyhlin Foto Christer Vallstrand Text Liselotte Lundström