Tore förvandlade kolonilotten till en lummig idyll: “Fick en smärre chock”

Trivsamt lummig med snirklande gångar, täta rabatter och vacker blomning. I Tore Saethers skånska koloniträdgård med tillhörande stuga finns inga krav eller måsten. Bara lust, kreativitet och ett rikt fågelliv.

Det är en varm sommardag i Malmö. Tore Saether sitter på den stenlagda uteplatsen bredvid stugan, tittar på småfåglarna och ser om det är något nytt som har börjat blomma i rabatterna sedan han var här senast.

– Det är inte de soligaste dagarna som är de bästa här, jag föredrar moln och lätt vind. Våren är kanske den mest spännande perioden, då händer det så mycket – först helt blått av scillor, sedan en vit matta av vitsippor. 

Tore blev med koloniträdgård och stuga för första gången i slutet av 1990-talet. Det var inte meningen, han följde bara med en god vän som skulle titta på en kolonistuga i östra Malmö. Den var fin, men livet hade andra planer för Tores vän som fick lägga ner sin koloni­dröm då han blev erbjuden jobb i Stockholm. Så Tore köpte den, på volley, liksom.

– Den första kolonin låg i ett område nära en ringled, säger Tore. Till slut tröttnade jag på det ständiga trafikbruset och började se mig omkring efter ett annat område. En vinterdag i stan hittade jag en lapp om en kolonilott till salu, tio minuter från min lägenhet och nära till stranden.

Stugan syns inte från grinden. Den dyker plötsligt upp längre in i trädgården, med rabatter och sten­läggning som närmaste grannar.
När kolonistugan blev Tores rev han ner nästan alla innerväggar. Råspontsväggen med rund öppning fick vara kvar efter att Tore tagit bort masoniten som täckte. Sedan satte han in glas i öppningen.
Strax utanför och bredvid husets takförsedda uteplats står ett bord vars stenskiva är ett grovsopsfynd. I betongfatet ovanpå trivs olika sorters taklökar varav vissa blommar. Här finns också hagtorn i en kruka.
Här bor: Tore Saether.Jobbar som: Scenograf. Numera pensionär som ibland gör nya uppsättningar, senast på Den Norske Teater. Huset: Kolonistuga på 24 kvm med 300 kvm trädgård, centralt i Malmö. 

Men det var ingen skönhet som skulle säljas. Utvändigt var stugan svart, invändigt plottrig med små valv och korridorer. Trädgården bestod av en fyrkantig gräsmatta, men med flera fullvuxna träd. Dessa, tillsammans med läget och platsens lugn avgjorde det hela. Efter åren i sin första koloni visste Tore hur viktiga inslag träd är för en trädgård.

– När jag skrivit på kontraktet, fått nycklarna och gick till kolonin – det var i januari och det hade regnat mycket – fick jag en smärre chock. Halva trädgården stod under vatten, som dessutom runnit in under huset! 

En av Tores favoritplatser är uteplatsen under tak. Den hade ett plåttak från början, vilket gav en dyster känsla. Tore bytte ut den mot ett plasttak som dämpar ljuset behagligt vid starkt solsken.
Det vita golvskåpet är tre skåp från köket som Tore plockade bort och klädde in. Ovanför hänger tavlor, några av Tore som liten, andra arvegods, bland annat en av hans farbror, konstnären Torger Saether.
Talgoxen i trä är en present som Tore fick samma år som han hade en hel tam talgoxfamilj som kom och åt ur hans hand.
Diskbänk, spis och arbetsbänk fanns redan i köket. Tore valde att bygga vidare på enkel charm med barndomens Bornholmsstuga som referens. Taklampans skärm köptes på secondhand på 1970-talet. På golvet en modern plastmatta.

Inspiration från Bornholm

Intresset för trädgård såddes hos Tore redan när han var liten och åkte till Bornholm om somrarna, till sin mormors och morfars vackra trädgård vid sommarstugan. Det finns också andra minnesbilder från barndomen som inspirerat hans vuxna trädgårds­skapande: alla gånger han och familjen var ute i naturen, ofta med kamera i handen.

– Det gav mig en känsla för naturens organiska former, vilket resulterat i att jag alltid föredragit rabatter med mjuka former, säger Tore. Min fascination för olika bladformer, speciellt i kombination med varandra, tror jag också kommer från utflykterna i naturen.

I betongfatet trivs olika sorters taklökar, varav vissa blommar.
Det pärlspontsklädda innertaket i storstugan fanns redan, men de öppna hyllplan som löper ovanför fönstren på två av väggarna är Tores verk.
I den täta rabatten närmast huset växer lavendel, vit purpurklätt och gula rosor. Ett ståtligt kungsljus har också hittat hit.
I uteplatsens direkta närhet finns ytterligare en sittplats, med Ölandssten som markbeläggning. 
Öppnar man fönstret nås man direkt av rosendoften.
Från början var trädgårdens gräsmatta fyrkantig, men efter hand har Tore anlagt organiskt formade rabatter, flyttat växter och lagt till fler buskar. 

Tores lilla stuga är i dag gråmålad och man kommer till den via en slingrande gång och schersminbuskar, täta rabatter och gamla fruktträd. Husets inre är numera öppet med ljusa färger och möblerat med arvegods, återbruk och containerfynd. Plus ting som redan fanns här i stugan sedan tidigare. Känslan av sommarstuga och enkelt liv är påtaglig. Precis som Tore ville att det skulle bli när han rev innerväggar, byggde om och målade väggar och golv.

– Min ambition var och är fortfarande att det ska kännas som sommarstugan på Bornholm. Den trivsamma enkelheten som fanns där. Den har varit mitt mål och min följeslagare.

På en cementpelare står denna lilla statyett, som redan fanns i stugan och då var utrustad med en ölöppnare och korkskruv. Numera är den Tores alter­nativa trädgårdstomte.
Pion i full blom.
Under ett träd har Tore gjort en rabatt som omfamnar trädstammen – där växer bland annat rosa nävor och buxbomsklot.
Nivåskillnader, om än små, ger spännande variationer. Uteplatsen under bar himmel ligger lite lägre än huset och dess uteplats.

Långsam process

Med trädgården har det varit annorlunda, den har varit ett långsamt bygge som fått växa fram efter hand. Under årens lopp har Tore flyttat på befintliga buskar och perenner, delat på växter, gjort rabatter och tillfört nykomlingar som syren, fjärilsbuskar, fläder, fikon och buxbom. Han har pysslat om de rosor, dagliljor, många ormbunkar, pioner, bergenior och annan växtlighet som redan fanns i trädgården när den blev hans. Och noterat att mycket uppstår av sig självt, som när växter frösår sig på egen hand. Då följer han utvecklingen innan han agerar. Det som blir ogräs avlägsnas, det som har utvecklats till en vacker planta har han låtit stå kvar eller flyttat till en annan rabatt. Det hela låter som ett krävande trädgårdsliv med många timmars arbete. Tore skakar på huvudet:

– Inte arbete, mer ett tidsfördriv, en uppslukande hobby som gör att tid och rum försvinner, säger han. Plötsligt har det gått två timmar utan att man är medveten om det. 

De stora blåklockorna på sina höga stänglar stortrivs i den lätta skugga som trädet ger. 
Ett hemmagjort insektshotell byggt av trädgårdsavfall.
Runt uteplatsen bor täta schersminbuskage som doftar ljuvligt, samt en ”matta” av bergenior i en upphöjd rabatt. Här samsas också krukor i olika storlekar med fågelbad. 
I stugans närhet finns ett stort sluttande stenparti där generösa sjok av dagliljor, bergenior och ormbunkar prunkar – en mäktig syn.
De upphöjda rabatterna inramas av låga murar.

Trots att Tore inte är i sin koloni varje dag, skulle han inte kunna vara utan den. Tidigare, när han fortfarande jobbade, var kolonin en plats där all vardagsstress försvann. En omfamnande och lugn ficka för återhämtning. Nu, med mer fritid, kommer han hit oftare; speciellt om en dag känns tråkig, förklarar han.

–Då kan jag alltid cykla ut hit och få motion på kuppen, säger jag till mig själv. Är jag väl här kommer jag alltid på en massa saker som jag vill göra. Och så flyger timmarna iväg. 

Scroll to Top