Så väljer du rätt mäklare – 10 viktiga frågor

Valet av mäklare är det första viktiga steget när bostaden ska säljas. Träffa flera innan du bestämmer dig. Vi listar tio frågor som ger dig en bild av mäklaren.

Försäljningen av huset eller bostadsrätten är en av livets viktigaste affärer, och den mäklare man väljer har stort inflytande i hur lyckad den blir. Första steget är ofta att man får sin bostad värderad, men hugg inte på första bästa krok. Ta dig tid att träffa flera mäklare innan du bestämmer dig. Och gör din hemläxa innan du träffar någon över huvud taget.

– Kolla upp om mäklaren är registrerad. Det gör man på Fastighetsmäklarinspektionen, som också har uppgifter om disciplinpåföljder. Om det finns varningar, fundera ett varv till, säger juristen Terese Wallinder, som arbetar med rådgivning inför fastighetsförsäljningar på Villaägarna. Ta i så fall också reda på vad varningarna beror på och hur långt tillbaka de ligger i tiden innan du fattar beslut.

Det är också bra att träffa och få in förslag från flera mäklare, för att få en känsla för personerna. Ett knep är att gå på visningar som den mäklare man är intresserad av håller i. Vem får man förtroende för? 

En viktig frågeställning är förstås försäljningspriset och vilken ersättning mäklaren tänker sig. Någon form av provision är vanligast. En del sätter en trappa, så att provisionen är låg upp till ett visst belopp och större över denna gräns. 

– Förhandla alltid, säger Terese Wallinder. Man ska också passa sig för en prismodell där utgångspriset sätts relativt lågt och mäklaren sedan sätter en trappa. Då kan det resultera i att mäklaren får onödigt mycket i ersättning. 

Här är tio frågor som ger dig en bra grund för valet av mäklare

1. Hur kommer bostaden att marknadsföras, i vilka kanaler och på vilket sätt? Vad ingår i arvodet och vad kan man eventuellt lägga till?

2. Kan mäklaren visa exempel på hur objektbeskrivningar och annonser utformas? Anlitas en professionell fotograf?

3. Hur väl känner mäklaren till närområdet? Lokalkännedom och tidigare försäljningar i området gör att mäklaren är kunnig och kanske också mer engagerad. 

4. Hur kommer bostaden att visas? Kommer det bli förhandsvisningar, och ingår extra visningar i arvodet? 

5. Vem kommer att visa bostaden? Bäst är om det både är mäklaren själv och en assistent, både för servicen och säkerheten. 

6. Hur många objekt har mäklaren parallellt och kan det påverka engagemanget? 

7. Har mäklaren ett spekulant-register? 

8. Fråga om mäklaren kan teckna en “dolda fel”-försäkring, vad ingår? 

9. Hur stort är arvodet och vad ingår? Hur kommer budgivningen att ske? Se till att få ett skriftligt uppdragsavtal, som du kan läsa igenom i lugn och roll innan du skriver under.

10. Låt till slut mäklaren sälja in sig till dig: Vad gör du för mig och varför ska jag välja dig?

Scroll to Top