Gjut en rustik trädgårdsbänk

Trädgårdsmöbler i betong kan stå ute året om och blir bara vackrare med åren. Den här enkla och strama trädgårdsbänken är gjuten i ett stycke.

Mät noga upp och såga till alla bitar av formplywood.

Skruva ihop, så att formen blir så tät som möjligt.

Lägg på tyngderna på formen så att den står stadigt och inte glipar mot underlaget

Det bästa formmaterialet för betongmöbler är formplywood som säljs i skivor om 2,40x1,20 m på byggmarknaden. Formplywooden är belagd med ett slags film som gör att betongen släpper lätt från ytan. Det är viktigt att vara noggrann när man mäter, sågar till och skruvar ihop delarna till formen. Blir det glipor i skarvarna kan cementvatten rinna ut, och då blir kanter och hörn inte så distinkta. I större projekt måste man tänka på hållfastheten. Lägg in en bit armeringsnät i stora bordsskivor. I mindre räcker det med en bit putsnät, som har mindre öglor och kan klippas till med avbitartång. Armeringen ska placeras mitt på betongskiktet.

Det här behövs:

Formplywood, 12 mm tjock
Finbetong, 2 säckar på 25 kg
Armeringsjärn
Tyngder, till exempel tegelstenar

Gör så här:

Mät noga upp och såga till alla bitar av formplywood. Skruva ihop, så att formen blir så tät som möjligt. Vi brydde oss inte om att skruva fast en "botten" på formen, utan la den på ett slätt underlag och med tyngder på.

Bocka två tunna armeringsjärn till U:n så att de går att lägga ner mitt i formen. Tunna armeringsjärn kan man bocka själv över en hård kant, och de kan kapas med bultsax eller sågas med bågfil.

Blanda torrbetong med lite vatten i taget i en hink till en pösig smet. Häll i formen och stöt ner med en träbit. Blanda ny betong när den första satsen tar slut. Det blir till at blanda några satser, även om bänken är liten. Lägg i armeringsjärnen, direkt på betongen, jämnt fördelade i formen.

Lägg på tyngderna på formen så att den står stadigt och inte glipar mot underlaget. Täck med plast och låt härda i tre dygn.

Skruva isär och ta bort formen.

 

 


Text och foto Malena Skote