Tegelvägg utan puts är trendigt

Att efterlikna de de råa tegelväggarna i renoverade fabriksmiljöer är en stark inredningstrend. Förutom den uttrycksfulla ytan, har tegel många fördelar för inomhusmiljön.

Knacka fram en tegelvägg. Vill du se huset på bilden? Artikeln ligger länkad längst ned. Foto: Krister Engström.

Med hårt arbete och munskydd går det ofta bra att knacka fram en tegelvägg bakom en putsad yta. Hur jämn och fin den är beror på hur noggrann muraren varit och hur hårt putsen sitter. Det man ska vara försiktig med är att ta bort murbruket från en skorstensstock. Eftersom den kan bli otät bör man först rådgöra med en sotare. 
För att få ett riktigt snyggt resultat bör man även ta bort de yttersta centimetrarna av fogarna och lägga i en ny, antingen i en matchande färg eller i en färg som ger en vacker kontrast till teglet.


Moderna möbler och mjuka material bryter effektfull mot det råa teglet och skapar en uttrycksfull stil, framför allt i stora rum. Har man ingen vägg att knacka fram finns det speciellt handslaget tegel med slitna kanter och ojämnheter som man själv kan mura upp till en fondvägg i vardagsrummet eller en mellanvägg i köket. Genom att blanda stenar i olika färger går det att få fram sin egen nyans.


Utöver de estetiska egenskaperna har tegel fördelar som är positiva på andra sätt. Det är bullerdämpande, kan både ta upp och avge fukt till inomhusluften, dämpar vibrationer och jämnar ut temperaturen tack vare sin värmelagringsförmåga. En liten väggyta får naturligtvis inte så stort genomslag på inomhusklimatet, men då kan man i alla fall glädja sig åt att teglet är ett sunt material på flera sätt, exempelvis avger det inga gaser, ingen radioaktiv strålning och det ger ingen näring åt mögel.

Läs mer om det fantastiska huset i Göteborg där familjen knackat fram tegelväggen.

Av Sara Hellström