Vinden blev lyxigt krypin för gäster

Den delvis inredda vinden i 1920-talsvillan blåstes ut och fick förutom efterlängtad förvaring, sovrum, sällskapsrum och badrum. Här får gästerna rå sig själva – i ett eget lyxigt krypin.

Vinden har fått en sällskapsdel möblerad med en soffa inropad på auktion, målad och omklädd, och en stol som ska kläs om. Röda sidenkuddar, Indiska. Blå plyschkudde och handknuten orientalisk matta från Ikea. Brickbord från Tabbouli House. Klassiska tekoppen "Blå Vinranka", Gefle.

En platsbyggd avställningshylla bakom soffan gör att man slipper slå i huvudet när man reser sig.

Väggar, tak och golv har strukits i egenhändigt bruten linoljefärg från Kulturhantverkarna. Golvet i en något mörkare grå ton än väggar och tak. Längst bort skymtar det dörrlösa sovrummet. Sybord, spegel och tennljusstakar är auktionsfynd, skrinet är arvegods. Fat i trä på fot, Zetas Trädgård. Bolstervar från Svenskt Hantverk och Klässbols Linneväveri.

Under det branta snedtaket platsbyggdes en bokhylla. Om man använder en kraftigare dimension av virke känns hyllan mer gedigen.

Skrivbordet och stolen, har ropats in på auktion. De virkade överkasten är arvegods och sängkapporna från Mille Notti. Sänglampor "Puck" från Örsjö Belysning.

Utrymmet under snedtaket blev en naturlig plats för förvaring. Draperiet i linne mjukar upp den annars massiva känslan av trä. En belysningsskena "Slimlight" är lämplig på insidan eftersom den inte blir het som halogenlampor.

Duschen avgränsas av en glasvägg från Inredningsglas. På golvet ligger klinkerplatta "Grynna", CC Höganäs. Wc-stol med inbyggd vattencistern, Ifö. Handfat "Happy D" Duravit/Studio, Ekeby Bruk. Blandare, Tapwell. Lampor, Ifö. Hyllorna är platsbyggda. Papperskorg från Muji/Åhléns.

Arkitekt Birgitta Sylvan Hedvall.

Planritning vindsvåning.

Trots att tvåplansvillan från 1920-talet i Äppelviken utanför Stockholm är stor och rymlig, behövdes ett gästrum. Marit och hennes familj började snegla på vinden, som var delvis inredd med ett oisolerat sovrum och ett trångt badrum.

De kontaktade arkitekt Birgitta Sylvan Hedvall och på hennes inrådan blåstes hela vinden ut och arbetet med att forma ett vindsutrymme med många funktioner tog sin början. Förutom sovrum och förvaring skulle även finnas sällskapsrum och ett bekvämt badrum.

– Det gällde att få badrummet lite större så att man fick plats med en dusch med ståhöjd, säger Birgitta.

Lösningen blev att smyga in badrummet mellan murstocken och trappan på ena sidan och sovrummet på den andra. Utrymmet mitt emot badrummet kunde sedan utnyttjas för förvaring.

För att korridoren som leder till sovrummet inte skulle kännas för trång fick badrummet en skjutdörr. Ett linnetyg skärmar mjukt av mot förvaringen mittemot och innanför det ger en ljusslinga en jämn spridning av ljus.

Trappan leder upp till sällskapsrummet. Här har snedtaket utnyttjats till en platsbyggd bokhylla på ena sidan och en avställningshylla bakom soffan på den andra.

Taket har fått en 25 centimeter tjock isolering av glasull.

– Isolering är a och o i ett sådant här vindsutrymme, annars blir det kallt vintertid och varmt som i en bastu på sommaren, säger Birgitta Sylvan Hedvall.

Marit och hennes familj valde att spika pärlspont på väggarna. Ett arbete som gjordes med stor precision, eftersom man inte ville ha golvsocklar och taklister för att uppnå ett renare och mera avskalat intryck.

Men när det kom till golvet valde familjen att behålla originalet med olika bredder på plankorna. Det har sedan strukits med linoljefärg i många tunna lager.

Tanken var att vinden, med en golvyta på 29 kvadratmeter, skulle bli så stor och öppen som möjligt och ändå kännas privat och ombonad.

De valde också att inte ha någon dörr till sovrummet, eftersom både murstocken och badrummet skiljer av.

– Man har sitt eget krypin här och när vi har gäster, då är det deras våning, säger Marit.

Familjen är mer än nöjd med vindsutrymmet.

– Det bästa med vinden är att den ser ut att den höra till huset, som att den alltid funnits där. Det är ett modernt utrymme – anpassat till husets ålder.

Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand