Montera skjutdörr själv

Skjutdörrar är praktiska om utrymmet är snävt. Och en utanpåliggande skjutdörr är enkel att montera själv.

Så här är dörren monterad. A och B skjutdörrsrulle, C stoppbeslag och D styrklack.

En utanpåliggande skjutdörr är enkel att montera själv. Beslaget köper man färdigt. Även dörrbladet kan man köpa. Se bara till att få en skjutdörr som har en skåra fräst längs underkanten. Har man redan en dörr kan man lätt fräsa skåran själv med en handöverfräs. Det går också att få till spåret med en cirkelsåg, men det är lite krångligare och man kan behöva köra två gånger för att få rätt bredd på spåret.

Dörren kan även hängas dold i väggen. Det kräver att väggen öppnas för att ge plats för dörren. Dörrtillverkarna säljer färdiga inbyggnadskassetter, men annars kan samma typ av skjutdörrsbeslag som vi visar användas.

Det här behövs:

  • Dörrblad

  • Skjutdörrsbeslag

Gör så här:

  1. Mät upp var skjutdörrsbeslaget ska sitta i taket. Montera skenan.

  2. Montera skjutdörrsrullarna, A och B, på dörrens ovansida. Notera att det ska vara ett större hål i mitten så att justerskruven ryms utan att kärva.

  3. I ändarna monteras stoppbeslag, C, så att inte rullarna kan åka ur skenan.

  4. I golvet under dörren monteras en styrklack, D, som passar in i spåret på dörrbladets undersida. Styrklacken placeras en liten bit in på dörrbladets bredd när dörren är öppen. När dörren är stängd ska klacken fortfarande ha kontakt med spåret i dörren.

  5. Häng upp och justera in dörrbladet med justerskruvarna så att det hänger vågrätt.

  6. Dörren bör ha ett handtag som inte tar plats på den sida som ligger an mot väggen. Om dörren ska glida in helt i väggen gäller det båda sidor. Försänkta handtag av lite olika typ finns i järn- och bygghandeln.

Av Roger Nyström Ritning Anders Jeppsson