Baka extra goda kanelbullar dagen till ära

Kanelbullen är så älskad att den fått en egen dag, 4 oktober. Hylla genom att baka en extra god variant på klassikern.
Recept: Daniel Lindeberg Foto: Lennart Weibull

Baka extra goda kanelbullar dagen till ära
35 BULLAR 

1 sats vetedeg 

500 g vatten
1 150 g vetemjöl special
200 g strösocker
200 g smör
25 g grovmalen svart kardemumma
70 g jäst
15 g salt
1 ägg 

FYLLNING 

500 g mandelmassa
300 g rumstempererat smör, tärnat
25 g malen kanel
3 msk vatten 

SOCKERLAG 

1 dl strösocker, 1 dl vatten 

ÄGGSTRYKNING 

2 ägg, 1 nypa salt, 1 tsk vatten 

TOPPING 

1 dl pärlsocker,
1⁄2 dl flagad mandel

Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter. 

Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är homogen och fått bra glutenutveckling. Testa genom att göra ett glutenfönster: Ta en degboll och dra ut så det bildas ett fönster.

Om degen håller ihop och inte går sönder har du en bra glutenutveckling och en bra grunddeg. 

Lägg degen på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30x25 cm stor rektangel, lägg på en plåt eller bricka och ställ in i kylen 1–2 timmar. 

Fyllning: Blanda mandelmassa och smör (lättast i degblandaren), tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda kanel och vatten och tillsätt till blandningen. Ställ åt sidan. 

Sockerlag:Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan. 

Tryck försiktigt ut luften ur degen med händerna för att underlätta utkavlingen. "Dofta" bordet genom att kasta ut lite mjöl. Kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor rektangel, cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper. 

Bred ut fyllningen på degen. Rulla ihop degen på längden till en lång rulle, cirka 7–8 cm tjock. Skär med en vass kniv cirka 1 1⁄2 cm tjocka bitar. 

Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Ställ in plåten i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1–2 timmar. 

Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur. 

Sätt ugnen på 220 grader och låt den komma upp i rätt gradantal. 

Rör ihop ingredienserna till äggstrykningen och pensla bullarna. 

Strö över toppingen. 

Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter. 

Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. 

Låt bullarna svalna på galler. 

Receptet är hämtat ur Daniel Lindbergs bok "Bullar" (Natur & Kultur).