Baka med blommor – tre recept med ätbara sommarblomster

Många av våra vilda sommarblommor är inte bara vackra, de är ätbara också! Låt dem förgylla sommarens godaste kakor.
Av Lone Kjær Foto: Tia Borgsmidt

Baka med blommor – tre recept med ätbara sommarblomster

Krusbärspaj med maräng och pelargon

1 kaka, ca 8 portioner

200 g vetemjöl
70 g florsocker
100 g smör, kallt i tärningar
1 ägg

KRUSBÄRSKOMPOTT

300 g krusbär
125 g strösocker
1 vaniljstång, fröna

MARÄNG

2 äggvitor
125 g strösocker
pelargonblad
harsyra

Blanda vetemjöl och socker i en skål och smula i smöret. Rör snabbt samman med ägget. Låt degen vila övertäckt med plastfolie i kylskåpet ca ½ timme innan den kavlas ut.

Häll krusbär, socker och frön från vaniljstången i en kastrull och koka ihop på svag värme i ca 15 min. 

Låt kompotten svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en pajform och kavla ut degen så att den passar i formen. Kläm in degen i kanterna och skär bort överhänget. Pricka degen med en gaffel. Lägg en bit bakplåtspapper över botten och lägg i ett lager torra bönor eller ärter.

Grädda pajbotten i ca 15 minuter.
Tag bort bönor och papper och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa till en tjock maräng.

Fördela kompotten i pajskalet och toppa med marängsmeten.

Grädda i ca 20 min tills marängen är ljusbrun.

Låt pajen svalna och pynta före servering med pelargonblad och harsyra.

Dubbelkakor med blåbär

Ca 14 stycken

50 g mandelmjöl
175 g vetemjöl
75 g florsocker
150 g smör
1 litet ägg

BLÅBÄRSSYLT

200 g blåbär
100 g strösocker
rivet skal av en ekologisk citron

GLASYR

150 g florsocker
lite äggvita
ätbara blommor

Häll blåbären i en kastrull och koka upp. Tillsätt socker och rivet citronskal och koka i ca 10 minuter på medelhög värme.

Ta grytan från spisen och låt sylten svalna.

Blanda mandelmjöl, vetemjöl och florsocker i en skål, smula ner smöret och blanda till en smulig deg. Tillsätt vispat ägg och blanda snabbt ihop degen. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Stansa ut kakformar, ca 8 cm i diam. Det ska bli ca 28 stycken.

Lägg kakorna på papprad plåt och grädda ca 15 minuter tills kakorna är gyllene. Låt dem svalna.

Bred försiktigt ett lager blåbärssylt på hälften av kakorna och lägg dem samman två och två.

Rör ihop en glasyr av florsocker och äggvita.

Dekorera kakorna med glasyr och pynta med ätliga blommor.

Vallmokakor med vit choklad och förgätmigej

12 stycken

125 g mjukt smör
175 g strösocker
2 stora ägg
200 g vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
75 g riven marsipan eller 
mandelmassa
1 dl standardmjölk
100 g vit choklad
2 matskedar blå vallmofrön

GLASYR

150 g florsocker
äggvita
ätbara blommor, gärna förgätmigej

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen ett åt gången.

Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det försiktigt i äggsmeten tillsammans med marsipanen, mjölk, hackad choklad och
vallmofrön.

Häll smeten i små smorda formar och grädda i ca 20 min. 

Låt kakorna svalna.

Rör samman glasyren och häll över kakorna. Pynta med förgätmigej eller andra ätbara blommor.