Trädgårdsexperten: Så skapar du en vacker trädgård året om

En praktfull trädgård året om, visst låter det som en dröm? Här tipsar Ellen Forsström om hur man med planering och rätt växter skapar en plats att njuta av under alla säsonger.

En känd engelsk ”trädgårdslady”, som bedömde om trädgårdar var redo för visning, fick en gång frågan i en intervju om hon inte tyckte att det var svårt att avgöra om en trädgård är bra eller inte. ”Jag kan se om det är en bra trädgård även om det är julafton”, svarade hon. Underbart kaxigt, kan tyckas! Men det hon förmodligen menade var en trädgård som är tydlig året om. Där det finns en stomme som håller vindlande växtlighet på plats men som också är vacker i sig.

På samma sätt som det behövs en stomme till midsommarstången behöver trädgården sina gångar, häckar, träd, plattsättningar och former för att kunna kläs. Grundstrukturen är det som syns om man lyfter bort alla blommor. Kvar blir en layout. Den ska helst vara enkel och tydlig, hänga ihop, utan lösryckta delar. 

Gör rum i trädgården. En grusad uteplats med mur och vintergröna växter skapar tydlig struktur mitt i gläntan, hela året.
Ellen Forsström älskar engelska trädgårdar, som ofta är upp­byggda på ett sätt som gör att de är fina hela året.
Båge, grind och infattningshäckar som är vackra året om.
På våren utgör de vintergröna formerna en fin kontrast mot den spirande grönskan. Här gullvivor.

Blickfång i trädgården

Vad består stommen av? Jo, väggar, golv och tak.  Det vill säga häckar, spaljéer, plank, murar, träd, pergolor och stenläggningar. Gångar, trappor, terrasseringar och bågar som tar dig runt i trädgården. Siktlinjer som ger djup. Blickfång som lockar dig vidare. Utblickar som gör trädgården större.

Men vi tar det från början, med inramningen runt trädgården. Steg ett är att skapa en avskild plats, en egen spelplan där du kan bygga upp en atmosfär utan att få med grannarnas trädgårdsmöbler och tvätt. Enklast gör du detta genom att plantera häckar. I en stor trädgård kan det vara buskage, i en liten ett plank.  I dag ser vi det mesta av trädgårdarna från gatan vilket inte är särskilt spännande. Desto mer nyfiken blir man av om man måste stå på tå och kika in genom grinden i en öppning i just en häck. 


LÄS ÄVEN: Frodig och blomstrande trädgård – 7 vackra planteringar som gör jobbet


En plats nära väldoftande försommarblom är viktig. Här en blommande schersmin.
Planera för tidig vår, snödropparna kommer redan i mars.
Dela av trädgårdsrummen med häckar eller plank. Höga växter och blommor ger avgränsning åt grusgångar.
Träd är oerhört viktiga i en trädgård, de ändrar skepnad och är vackra alla årstider.

Inte heller då syns allt, om trädgården dessutom är uppdelad i rum, som är steg två. Tvärtemot vad många tror så upplevs den faktiskt som större då. Man blir nyfiken, vill vandra vidare och se vad som finns i nästa rum. Gör rummen intima, slut till så att man inte ser vad som händer efter grinden i planket, bågen, valvet eller öppningen i häcken. 

Till rummens stomme hör även träden. De är viktiga för balans och harmoni och bidrar även med kontraster mellan ljus och skugga vilket gör trädgården mer levande. Träd blir även tak i trädgårdsrummen och skyddar. Stora buskar ingår också i den här grundstrukturen. Tänk bara på vad en syrenberså kan betyda för en ombonad känsla.

Utblickar mot omgivningen skapar spänning och gör att trädgården känns större. Här i form av en vacker grind.
Komplettera med ettåriga växter för att förstärka höstblomningen.
Klä trädgårdens stomme, här trappa och häckar, med massor av grönska!
Låt grönskan göra trädgård och trapp ombonade och välkomnande. Krukor är ett fiffigt sätt att lätta kunna ordna om.

LÄS ÄVEN: Trädgårdskalender – från sådd och plantering till skörd


Växter för varje säsong

Så kommer vi till utsmyckningen, den blommande inredningen. Många tycker att vi har en kort trädgårdssäsong i Sverige – men bara om man räknar sommarmånaderna. I stora delar av landet fungerar det faktiskt utmärkt att ha vacker blomning från mars till november. Det handlar om planering, att plantera rätt växter, så att man får med hela säsongen. Från den pyttigaste krokus i mars till den sista rosenskäran med frostklänning i november. Eller varför inte ett kejsarolvon med snömössa på rosa blommor i februari och remonterande rosor som håller hov i december. 

Sedan finns alla fina vintergröna växter. På sommaren utgör de en fin kontrast mot den färggranna blomningen i rabatterna. På vintern spelar de huvudrollen tillsammans med prydnadsgräs, häckar, träd, murar och hela resten av trädgårdsbygget.

Med en stark grundstruktur är trädgården fin även mitt i vintern.
På vintern spelar de vintergröna växterna huvudrollen.
Det vintergröna och formfasta måste få vara med, det gör trädgården vacker även på den kalla årstiden.

Vacker trädgård året om – så lyckas du

  • Börja med att skapa en stark grundstruktur. Rama in trädgården och dela sedan upp den. 
  • Vad vill du ha trädgården till, vilka funktioner ska finnas med? Det kan vara entré, uteplats, köksträdgård eller lund. Rama sedan in dina funktioner, ge dem väggar, tak och golv. Det är detta som blir dina trädgårdsrum.
  • Länka samman dina funktioner/rum med gångar så att trädgården blir en helhet utan lösryckta delar. Det är bra om layouten känns enkel och given. Försök inte att få med så mycket som möjligt utan välj delarna med omsorg.
  • Hitta ett återkommande formspråk, fyr­kantigt eller böljande. 
  • Tänk på att trädgården ska vara vacker utan blomning. Glöm inte de vintergröna formerna, häckar, träd med karaktär, vackra bågar, grindar, murar som har ett skönhetsvärde i sig. En tredje­del av växterna får gärna vara sådana som är gröna även på vintern.
  • Plantera för tidig vår och sen höst, så att säsongen blir så lång som möjligt. Från snödroppar i mars och till astrar i oktober. Eller hybridkejsarolvon i februari och rosenskära som dröjer sig kvar in i november. Vad du väljer beror på förutsättningarna på platsen och var i landet du bor.

LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Scroll to Top