Pysselproffset Helena Lyth: “Du kan göra extra mycket av det utan att någon tycker att du är konstig”

Helena Lyth älskar julen och tiden fram till helgerna. I sin nya bok ger hon tips om hur vardagen kan bli en fest och hur helgerna kan bli extra mysiga – året runt!

Det är få influencer och kreatörer i Sverige som är lika förknippade med julen och Helena Lyth. När hon började blogga var det just julen som var temat för bloggen och hon bloggade sedan parallellt med jobbet som AD tills hon valde att säga upp sig 2015. 

Helena bloggade till en början om julen året runt och skapade längtan och förväntan med pyssel, recept och idéer till sina följare. Men egentligen var det tanken om en julbok som startade allt, berättar hon när vi träffas på ett kafé i Stockholm en septemberdag när julen fortfarande känns väldigt avlägsen.


LÄS ÄVEN: Säg hejdå till novembermörkret – så firar du novent!


Kreatören Helena Lyth.

– Egentligen började jag tänka på att göra en julbok redan när jag fick mitt första barn 2009 och kände att jag ville ha ett kreativt projekt. Eftersom jag är AD tänkte jag att ”jag kan göra en bok” och eftersom jag alltid har älskat julen var temat givet, berättar hon.

Det blev ingen bok just då, men idén fanns kvar och för två år sedan, mitt under pandemin, kom Helenas bok ”Julprassel och decembermys” som blev så populär att den nu kommer i en tredje upplaga. Samtidigt kommer hennes nya bok, ”Vardagsvackert och fest­fyrverkeri: kreativitet och smaker för hela året”, som tar vid där den förra boken slutade och bjuder på recept, pyssel, tips och dukningar för hela året – från nyårsdagens pizza till nyårsaftons festligheter. Där­emellan kommer alla vardagar och alla helger som vi på något sätt alltid är på väg mot.

Rostade kastanjer. Receptet hittar du i Helenas bok och på hennes Instagram – @helenalyth.se

LÄS ÄVEN: Gör en egen julkrans – knepen du inte vill missa 


– Jag brinner för det vardagliga – vardagen är verkligen motorn. Men vi tar hela tiden sikte på de stora högtiderna. Om man möter någon så frågar man om planer för nästa högtid.

Den nya boken är en hyllning både till vardagen och till helgerna, här finns recept på billig vardagsmat för många och idéer till dukningar till stora fester. Allt är illustrerat med Helenas egna bilder och sammanbundet av personliga texter, som en fin inramning. ”Vardagsvackert och festfyrverkeri” innehåller också mer återbruk och mer blommor än julboken gjorde och just att göra nytt av sådant som finns hemma är något av Helenas specialitet.

Men åter till julen och den härliga tiden av förväntan inför julen, tiden som Helena och andra de senaste åren börjat kalla ”novent”.

I den nya boken finns en beskrivning på hur man gör en adventskalender med olika upplevelser inslagna i fina paket av toarullar.

– Julen är ju alla högtiders moder! Oavsett vad du gillar kan du göra extra mycket av det utan att någon tycker att du är konstig när julen närmar sig. Det är en kort period, den mörkaste månaden, och då får man göra det man älskar! 

För Helena kan julen delas upp i två delar, som båda är viktiga. Dels är det resan fram till julen, med förberedelser som börjar redan i november och pyntet som adderas lite då och då, dels är det själva julen när allt handlar om att få stanna upp och komma in i ”julbubblan”, umgås med familj och vänner och ta det lugnt och njuta.

Om man tycker mer om att pynta än att baka ska man satsa på ett färdigt pepparkakshus.

LÄS ÄVEN: Vackert pynt med citrusfrukter – så gör du!


– Det som jag tycker är skönt med ”novent” är att det är för mig. I november har man möjlighet att göra saker för sig själv. December handlar mycket om att göra saker med andra. 

Men oavsett hur man firar är det viktigt att man inte tar ut sig. Helena själv älskar genvägar och tycker inte att man ska stressa upp sig över alla saker man ska hinna till jul.

– Det bästa av allt är att det kommer en jul nästa år – du behöver inte göra allt i år!

Scroll to Top