Fler odlar för att spara pengar – här är expertens tips som gör odlingen enklare!

Allt fler odlar för att spara pengar på matinköp – det visaren ny undersökning. Här ger odlingsexperten sina bästa knep för att lyckas.

Svenskarnas intresse för odling fortsätter att öka – det visar en ny YouGov-undersökning från Amazon. En av fyra odlar dessutom för att spara pengar på matinköp. Här ger odlingsexperten Lisa Petersson sina bästa tips för hur man enklast kommer igång med odlingen.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en vacker honungsrabatt – Hanna Wendelbos bästa tips


5 tips för att lyckas med vårodlingen:

För att hjälpa fler svenskar komma igång med odlingen delar nu experten Lisa Petersson sina främsta tips. 

1. Strunta i förodlingen och så direkt

Många blommor och grönsaker går att direktså och behöver inte förodlas inomhus. På det sättet sparar du en massa jobb och får stor utdelning till minimal insats.

2. Spara ner vad du odlat

Det finns inget värre än att stå där i maj och inte minnas vad du satt ner i alla krukor. Dokumentera vad du sått och när. Det finns både appar och böcker där du kan dokumentera dina sådder och få tips och tricks om tid för utplantering, placering av växter med mera. Använd de redskap som finns!

3. Om du ska förodla; förodla smart i ett egentillverkat växthus 

Det finns många billiga miniväxthus, men du kan också ta en godislåda i plast (en sådan du köper lösgodis i). Borra hål i botten och locket. Sedan fyller du botten med vanlig planteringsjord och toppar med såjord. Så alla fröer i samma låda och sätt på locket. Detta blir som ett litet växthus och gör att fröerna gror bra. Att ha planteringsjord i botten gör att dina små sådder hämtar näring från planteringsjorden när de bildat rötter. Och du behöver sällan plantera om innan du ska plantera ut på den slutliga växtplatsen. Sparar massor av tid och plats.

4. Växtbelysning behöver inte vara dyrt, men gör stor skillnad

Om du förodlar tidigt på året så behövs växtbelysning så att plantorna får tillräckligt mycket ljus! Du behöver inte köpa dyr växtbelysning utan köp istället vanliga lysrör med LED. Du behöver minst 100 watt/kvadratmeter odlingsyta. Ställ sedan in med timer så att de lyser cirka 12 timmar per dag. Man kan enkelt hitta billig och bra belysning online.

5. Sätt igång och våga misslyckas!

Du behöver inte ha en färdig plan för en hel trädgård, för du kommer troligtvis misslyckas med något. Det är så man lär sig. Så sätt igång med något du verkligen vill odla och testa, vad är det värsta som kan hända?


LÄS ÄVEN: Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas


Scroll to Top