Så tar du hand om dina vitvaror – 4 smarta tips

Att oväntat behöva köpa nytt kylskåp eller ny spis är sällan en rolig utgift. Så här tar du hand om dina vitvaror på bästa sätt.

Så tar du hand om dina vitvaror – 4 smarta tips:

1. Var aktsam och sköt om produkterna, följ bruksanvisningen.

2. Frosta av kyl- och frysskåp med jämna mellanrum och dammsug också värmeväxlaren (gallret på baksidan av skåpet). Tänk på att även självavfrostande skåp kan frosta igen. 

3. Skrapa av tallrikarna före disk, skölj inte. Använd diskmaskinssalt.

4. Överdosera inte tvättmedel. Töm fickor på kläder innan du stoppar in dem i tvättmaskinen.

Om olyckan ändå är framme – så här fungerar vitvaru-rut:

Rutavdraget för reparation och underhåll av vitvaror innebär att du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till maxsumman 25 000 kronor. Arbetet måste ske i ditt hem. 

Rutavdrag ges för reparation av:

* tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel. 

* kyl, frys, diskmaskin.

* spis, köksfläkt, spiskåpa, ugn, mikrovågsugn.

* tillbehör som är inbyggda i vitvaran, till exempel ismaskin, eller vattenmaskin.

Inget rutavdrag ges för reparation av mindre hushållsapparater, till exempel kaffebryggare och matberedare. Dessa brukar man dock ofta kunna fixa själv, såvida det inte är något allvarligare elfel. Några exembel på webbplatser för reservdelar och tillbehör: reservex.se, eldigital.se, nettoparts.sevitavaror.se.

Satsa på säker el

Vid reparation av en trasig apparat, följ tillverkarens bruksanvisning. Lämna in den för reparation hos en auktoriserad elfirma om du är osäker.

Säkerställ att nya produkter du köper är CE-märkta samt är märkta med minst tillverkare och typbeteckning. Även svensk bruksanvisning är ett lagkrav. Var försiktig med elektriska apparater som är köpta utomlands och som inte är CE-märkta. Kontrollera särskilt att apparaten är avsedd för 230 V, 50 Hz. 

Om jordfelsbrytaren slår till är det något fel i någon av dina elapparater. Försök att lokalisera den trasiga maskinen och låt laga alternativt kassera den. Saknar du jordfelsbrytare, låt en auktoriserad elinstallatör installera en och glöm inte att testa den varje halvår.

Om man har kunskapen kan man laga sin trasiga vitvara själv, men när det är el inblandat finns alltid risken att man orsakar mer skada än nytta. Många produkter är dessutom så kompakt byggda att det är svårt att få ihop dem igen. Det kan också vara så att maskinen har skruvar som kräver specialverktyg. 

Källa: Elsäkerhetsverket

Scroll to Top