Vårda och laga dina loppisfynd – så tar du hand om 10 vanliga prylar

Fläckar, sprickor och repor? Om du tar hand om dina loppisfynd på rätt sätt håller de längre och ökar i värde. Här får du våra bästa tips för tio vanliga föremål!

Det är kul att hitta saker på loppis, men ibland behöver föremålen rengöras, putsas upp och kanske repareras lite. Det är viktigt att ta hand om fynden på rätt sätt för att de ska hålla längre – och kanske öka i värde. Ska du sälja så får du ett högre pris för välskötta saker än ovårdade.

Det finns många bra knep för hur man får bort fläckar och hanterar föremål på bästa sätt. Vanliga loppisfynd kan du fixa själv. Men om det är värdefulla antikviteter bör man anlita en auktoriserad restauratör som är expert inom just det området.

Klicka på någon av länkarna nedan om du vill gå direkt till ett specifikt avsnitt:

Ljusstakar

Tavlor

Dukar

Porslin

Bestick

Mattor

Lampor

Speglar

Glas

Ljusstakar

Mässing kan ärga och få gröna fläckar. Lätt ärgade föremål putsas med 1 msk ättika, 2 msk salt och en mjuk trasa. Vid behov, lägg föremålet i Coca-Cola över natten innan du putsar. Skölj i ljummet vatten och torka torrt. Har du fått stearin på ljusstakarna, vänd dem upp och ner och värm med hårfönen. Då droppar stearinet av.

Tennljusstakar förvaras varmt och torrt – och diskas i varmt vatten med såpa. Skölj och torka noga. Tenn ska inte putsas, men fläckar kan tas bort med Greenpro Original (tidigare Fenom), metallputs eller fin stålull. Ett gammalt knep är att gnugga tenn med kålblad. Tenn är känsligt för kyla och får lätt repor och bucklor. Låt inte ljus brinna ner i ljusstaken, för tenn smälter mycket lätt och kan då deformeras av värmen.

Tavlor

Damma av både målningar och ramar regelbundet med torr borste eller dammvippa – damm binder fukt och blir grogrund för mikroorganismer som kan skada både trä och taveldukar. Men torka aldrig direkt med fuktig trasa. Fuktig luft och hög temperatur påverkar konstverk negativt. Häng därför inte tavlor för nära element och kaminer. Hänger tavlan mot en yttervägg kan möbeltassar skydda mot fukt och kyla.

Duken på en tavla ska vara spänd – banka försiktigt på träkilarna och slå i fler nubb om det behövs. En konservator kan tvätta bort damm och gammal fernissa samt åtgärda krackeleringar om det är ett konstverk som är värt att renovera.

Dukar

Ta ut och lufta alla textilier regelbundet. Varmt vatten och diskmedel rår på många fläckar. Rostfläckar behandlas med varmt citronvatten. Kokande vatten används till vin, kaffe, te och sylt. Galltvål eller linoljesåpa tar bort de svåraste fettfläckarna.

Gulnat linne blötläggs i kallt vatten före tvätt. Dukar tvättas för hand eller i 60 grader i maskin med milt tvättmedel, exempelvis flytande tvättsåpa. Centrifugera inte. Torktumla aldrig och vrid inte heller ur för hand. Sträck dukarna och häng på torkning, gärna utomhus. Kallmangla för bästa resultat. Strykning sliter lite på textilierna varje gång. Dukar förvaras bäst hoprullade, torrt och mörkt, inte i plastpåsar. Vik inte större linnedukar i samma veck varje gång, för då försvagas fibrerna.

Porslin

Äldre glasyr kan krackelera av snabba temperaturväxlingar.Kommer det då i kontakt med vätska syns krackeleringarna ännu mer. Fula avlagringar i kaffe- och tekoppar avlägsnas genom att gnugga med grovt salt eller några droppar ättika på en trasa. VDN-märkt porslin klarar diskmaskin, men porslin med guldkant tål varken diskmaskin eller mikro.

Gamla fettfläckar kan försvinna genom att omväxlande värma föremålet i ugnen (100 grader i 40 minuter) och koka det i vatten blandat med kaustiksoda (5 minuter).

Att man behöver använda mellanlägg till staplade tallrikar är bara en skröna, enligt antikexperten Joakim Bengtsson:

– Om man går loss med kniv och gaffel på en tallrik klarar den väl att en annan tallrik står stilla på den!

Bestick

Använd dina silverbestick, så håller de sig fina. Silver mörknar om det kommer i kontakt med svavelväte, som finns i luften och på våra fingrar. Förvara därför besticken på torr plats, insvepta i bomullstyg eller syrafritt silkespapper. Det finns särskilda fodral i linne fodrade med mjukare bomullstyg. Oxideringen kan putsas bort, men silverytan slipas av lite varje gång du putsar. Putsskador och fläckar kan en silversmed eller juvelerarbutik hjälpa till med.

Salt, stearin, lax och ägg ger fläckar. Skölj därför av matsilvret direkt efter en måltid.

Silver bör diskas för hand och torkas direkt. Gör rent fläckigt matsilver med 1 msk vinsyra och 2 msk tvättmedel blandat i 1 liter kokhett vatten. Låt silvret ligga i 5–10 minuter. Skölj och torka.

Mattor

Att dammsuga en gång i veckan och hänga ut för vädring en gång per år förlänger livet på mattan. Undvik att dammsuga över knutarna om mattan har fransar. Undvik också att dra möbler över mattorna. Att man trampar på samma ställe och att stolar flyttas sliter också. Genom att vrida mattan då och då slits den jämnare. Tryckmärken får du bort genom att fukta med ljummet vatten och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.

Om du spiller, torka upp överflödig vätska direkt med torr trasa och stryk i luggens riktning. Angrip fläcken med ren handduk, ljummet vatten och lite diskmedel. Gnugga mycket försiktigt, annars riskerar du att arbeta in smutsen i mattans fibrer. Om du har möjlighet, ta ut mattorna i snön på vintern och piska dem. Snön hjälper nämligen till att få ut smutsen.

Lampor

Lampor åldras fort i fuktiga, ouppvärmda utrymmen. Det finns reservdelar att köpa: elledningar, kontakter, glaskupor, prismor, ljushållare, skärmar med mera. Gamla elektriska delar bör bytas ut av en elfackman så att de motsvarar dagens krav på elsäkerhet. Dra inte bort elledningarna om du tänkt sätta dit nya senare, för då kan det bli svårare att trä i dem.

Lampor med prismor bör dammas ofta för att inte tappa glansen. Kristallglas är lätt att repa och spricker lätt. Använd dammvippa eller torka med sämskskinn. Vid en rejälare rengöring bör man ha lampan släckt. Om lampan hänger kvar vid städningen, häng ett paraply under som skydd eller lägg ut handdukar. Spreja med lika delar vatten, citron och ättika. Undvik att spreja på elektriska komponenter. Torka de fuktiga prismorna med en mjuk handske eller trasa. Låt lampan dropptorka.

Speglar

Gammalt kvicksilverglas byter man inte ut, även om det är anfrätt med mörka fläckar, för då förlorar spegeln både sitt värde och sin karaktär. Om en spegel går sönder, försök därför ersätta med glas från samma tid. Använd en fuktig trasa med diskmedel till hårt smutsat spegelglas, annars bara en torr borste eller dammvippa.

Dammtorka även guldförgyllda ramar och trädetaljer. Om man tvättar med fuktig trasa eller rengöringssprej kan förgyllningen lösas upp. Använd istället en dammvippa, mjuk pensel eller torr trasa, även på baksidan. Om bitar av förgyllning lossnat kan spegeln restaureras av en förgyllare.

Glas

Äldre glas bör diskas för hand ett och ett, särskilt glas av kristall eller med guldkant. Använd ljummet vatten och diskmedel. Skölj och torka direkt. Diska även glas som inte används, för då kan eventuella kemiska processer som startat stoppas. Flammiga glas tvättas med citronsyra och vatten.

Har du fått mjölkiga kalkbeläggningar i en karaff, prova med avkalkningsmedlet Röd pri (avsett för kaffebryggare). Skaka runt, låt stå någon dag, använd flaskborste, skölj rent och torka.

Förvara glas stående upprätta på en torr plats – stapla inte i varandra. Vira heller inte om tidningspapper och undvik långvarigt solljus, för det påskyndar åldrandet.

Ett litet nagg kan slipas mjukt med fint sandpapper eller smärgelduk. Ett glasföremål som spruckit kan lagas nästan osynligt med speciallim.

Scroll to Top