RECEPT FRÅN HJ

Wienerkrans

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
2 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 0.75 dl apelsinmarmelad
  • 1 st ägg
  • Pensling:

  • st ägg
  • Garnering:

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Häll på kall mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Blanda i ägg, socker, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta 40x25 cm. Hyvla kallt smör med en osthyvel och lägg på 2/3 av degen. Vik degen i tre delar, börja med delen utan smör. Vrid degen en kvarts varv och kavla ut och vik igen. Upprepa två gånger till. Låt degen vila 10 minuter mellan varje kavling.

3

Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en platta 45x25 cm.

4

Fyllning: Rör ihop mandelmassa, marmelad och ägg och bred fyllningen på degen. Rulla ihop från långsidan och forma till kransar. Klipp kransarna halvvägs med en sax och vik snibbarna växelvis åt vänster och höger.

5

Låt kransarna jäsa övertäckta i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i ca 25 minuter. Glasera de avsvalnade kransarna med florsocker utrört med apelsinsaft.


Kommentar:
Lite pilliga att göra men väl värt jobbet när resultatet blir så här gott!

Recept