RECEPT FRÅN HJ

Vridna hasselnötsbröd

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 stycken

Du behöver

  • 100 g hasselnötter
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1.5 tsk flingsalt
  • 2 tsk flytande honung
  • 3 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl ca
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Rosta nötterna i en torr och het panna. Gnugga av skalet mellan hushållspapper. Grovhacka hälften av nötterna.

2

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och olivolja. Arbeta in mjölet till en ganska lös deg. Tillsätt nötterna mot slutet.

3

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.

4

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas. Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.

5

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl. Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

6

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 10 minuter. Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.


Kommentar:
Ett snabbakat bröd som påminner om baguetter, men bara jäser en gång. Rostade hasselnötter ger god smak till och gör att det passar bra till lagrade ostar, getostkräm eller fetaostsallad.

Recept