RECEPT FRÅN HJ

Vörtkryddade knäckesticks

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
30 stycken

Du behöver

  • 1,25 dl mjölk
  • 1 tsk torrjäst
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 tsk flytande honung
  • 1,5 msk vörtkrydda
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 1,5 dl siktat dinkelmjöl
  • vetekli till utbakningen
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, honung, vörtkrydda och rågmjöl. Arbeta in det siktade mjölet allt eftersom till en lagom konsistens. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

2

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 5 bitar. Rulla bitarna till bollar.

3

Strö kli på bordet och vänd bullarna däri. Kavla ut varje bulle till mycket tunna plattor som är ca 20 cm i diameter.

4

Skär varje platta i 6 remsor med en sporre eller pizzaskärare. Lägg över remsorna på plåtar med bakplåtspapper.

5

Grädda mitt i ugnen, 4–5 minuter. Låt kallna på galler och låt sticksen ligga kvar att stelna över natten.


Kommentar:
Knäckesticks med julsmak som serveras med en dippkräm. För den som redan har en julskinka hemma passar den förstås utmärkt att blanda i ostkrämen tillsammans med julsenap. Annars passar vilken kokt skinka som helst bra.

Recept