RECEPT FRÅN HJ

Vitkålssoppa med frikadeller

För många skåningar hör doften av brynt vitkålssoppa till de tidigaste barndomsminnena. Ät gärna grovt bröd till soppan, så får du en helt komplett måltid.

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Det här behövs för 4­5 port:

  • 750 g vitkål
  • 3 msk smör eller margarin
  • 1 l köttbuljong (tärning)
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • Frikadeller:

  • 300 g köttfärs
  • 1 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 tsk potatismjöl
  • 0.75 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

1
Skär kålen i fina strimlor. Det går också bra att strimla kålen i en matberedare.
2
Fräs kålen i lite matfett i omgångar i en stekpanna. Lägg över kålen i en stor gryta.
3
Koka upp buljongen och häll den över den brynta kålen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn. Låt allt koka under lock ca 10­-15 minuter.
4
Arbeta samman färsen med ägg, potatismjöl, salt och peppar. Späd med mjölken till en smidig smet. Forma små köttbullar med hjälp av en matsked. Lägg frikadellerna på vattensköljd skärbräda.
5
Lägg ner frikadellerna i soppgrytan och låt allt småkoka ytterligare ca 8­-10 minuter.
6
Smaka av soppan med lite äkta soja och eventuellt lite salt.

Recept