Du behöver
- 750 g vitkål
- 3 msk smör eller margarin
- 1 l köttbuljong (tärning)
- 1 st lagerblad
- 5 st vitpepparkorn
- 5 st kryddpepparkorn
Frikadeller:
300 g köttfärs
1 st ägg
1 dl mjölk
1.5 tsk potatismjöl
0.75 tsk salt
1 krm peppar
Det här behövs för 45 port:
Gör så här
1
Skär kålen i fina strimlor. Det går också bra att strimla kålen i en matberedare.
2
Fräs kålen i lite matfett i omgångar i en stekpanna. Lägg över kålen i en stor gryta.
3
Koka upp buljongen och häll den över den brynta kålen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn. Låt allt koka under lock ca 10-15 minuter.
4
Arbeta samman färsen med ägg, potatismjöl, salt och peppar. Späd med mjölken till en smidig smet. Forma små köttbullar med hjälp av en matsked. Lägg frikadellerna på vattensköljd skärbräda.
5
Lägg ner frikadellerna i soppgrytan och låt allt småkoka ytterligare ca 8-10 minuter.
6
Smaka av soppan med lite äkta soja och eventuellt lite salt.