RECEPT FRÅN HJ

Vintercaponata med pumpa och svartkål

Caponata är Italiens svar på fransmännens ratatouille. Caponatan blir extra vintrig med ingredienser som pumpa och svartkål. Får du inte tag på svartkål fungerar grönkål lika bra.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 750 g pumpa t ex Butternutpumpa
  • 200 g svartkål med stjälk
  • 2 st stjälkar selleri
  • olivolja till stekning
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater 400 g
  • 2 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk kapris gärna saltad
  • 5 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • Servera med:

  • pasta
  • parmesanost
  • rostade pinjenötter

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär pumpan i knubbiga bitar. Repa kålbladen från stjälkarna och riv i grova bitar. Strimla sellerin.

2

Fräs lök och vitlök, utan att det får färg, i en gryta med olja. Blanda i pumpa, kål och selleri, och låt det fräsa med en stund.

3

Tillsätt chiliflakes, basilika, tomatpuré, krossade tomater, vatten och buljongtärning, och koka under lock tills grönsakerna är mjuka, 20–25 minuter.

4

Tillsätt kapris till grytan. Om saltad kapris används, skölj den noga i kallt vatten först. Smaka av med vinäger, socker och salt.

5

Blanda gärna grytan med nykokt pasta, eller servera den bredvid. Toppa med riven parmesanost och pinjenötter.


Recept