RECEPT FRÅN HJ

Ugnsrostad vitkål med kardemumma

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 800 g vitkål
  • 50 g smör
  • 1.5 dl vitt vin
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk kardemumma malen eller stött
  • mynta färsk
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Ta fram två ugnsfasta formar som får plats bredvid varandra i ugnen, den ena gärna lite större än den andra.

2

Dela tomaterna och lägg dem med snittytan upp i den lilla formen. Ringla över olivolja och fördela pressad eller riven vitlök. Salta och peppra och ställ in i mitten av ugnen.

3

Strimla vitkålen och lägg i den större formen. Det kan ligga ganska tätt då kålen krymper en del i värmen.

4

Smält smöret och ringla över kålen och ställ in i ugnen bredvid tomaterna. Låt stå i cirka 30 minuter, men rör om i vitkålen under tiden då det lätt bränns lite på toppen.

5

Det går fortare att få färsk vitkål mjuk än den som finns att köpa senare på säsongen. Ta ut vitkålen när den har mjuknat men fortfarande har kvar lite spänst. Låt tomaterna stå tills de är väl rostade, det kan ta ytterligare 10-15 minuter.

6

Koka ihop vin och grädde. Krydda med kardemumma, salt och peppar. Häll blandningen över kålen och rör om.

7

Ta ut tomaterna och lägg på kålen. Dekorera med färsk mynta.


Kommentar:
God och fräsch vitkålsgratäng som passar till det mesta. För variation kan du byta ut kardemumman mot någon torkad örtkrydda.

Recept