Du behöver
- 2.5 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- ägg
Fyllning:
500-600 g sötpotatis
0.5 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
150 g fetaost
Ugn: 225°
Vintersallad
500 g rödkål
1 st rödlök
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
nymald peppar
granatäpple
clementiner
1 dl färska dadlar
50 g valnötter
1 st endiver
Gör så här
Skala potatisen och skär den i tärningar som är ca 2×2 cm. Blanda potatis, olja och timjan i en långpanna. Tillaga mitt i ugnen, ca 12 minuter. Ta ut och fördela potatis och olja jämnt över långpannan.
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken. Rör ner äggen.
Häll smeten i långpannan och strö på smulad fetaost. Tillaga mitt i ugnen tills smeten har stannat och fått fin färg, ca 25 minuter.
Vintersallad:
Finstrimla kålen, gärna med osthyvel. Skala och skiva löken. Blanda kål, lök, olja och vinäger, salt och peppar i en skål.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna. Plocka bort de vita -hinnorna. Skala clementinerna med kniv, så det vita försvinner. Skär clementinerna i skivor och dela skivorna tvärsöver. Strimla dadlarna. Dela nötterna. Dela endiven i blad.
Lägg upp endivebladen på ett fat eller i skål. Fördela kålen över. Stick in clementinbitar och strö på dadlar, nötter och granatäppelkärnor.
Fördelen med ugnspannkaka är att den sköter sig själv i ugnen och man slipper stekos. Sötpotatisen ger en matig pannkaka och vars söta smak passar utmärkt tillsammans med fetaostens sälta. Servera pannkakan med en färgstark och läcker vintersallad.