Du behöver
- 2 msk smör till formen
- 1 kg torskfilé eller torskrygg (4 bitar)
- 0.5 st citron pressad saft
- salt och svartpeppar
Smörslungade betor:
500 g betor polka och/eller gulbetor
50 g smör
1 dl bladpersilja hackad
Klyftpotatis:
1 kg potatis fast sort
1 dl olivolja
Örtkräm:
3 dl crème fraîche 34%? msk finriven färsk pepparrot
1 dl gräslök finhackad
1 dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
1 msk pressad citronsaft
Ugn: 175º/225º
Gör så här
Smöra en ugnsform och lägg i torsken. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 175º i 15–20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56º.
Smörslungade betor: Koka betorna tills de är genomkokta, ca 15 minuter. Skala dem och skär i ca 1 cm breda skivor. Smält smöret i en kastrull och bryn det försiktigt. Ta kastrullen från spisen och tillsätt betorna. Tillsätt salt och persilja.
Klyftpotatis: Tvätta och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en ugnsform. Ringla över olja och blanda väl. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 225º i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Örtkräm: Blanda crème fraiche, pepparrot, gräslök, dill, citronsaft, salt och svartpeppar. Vill du ha en slät kräm går det bra att mixa krämen med en stavmixer.
Tips! Du kan byta ut torsken mot annan fisk, t ex sej eller lax.