Ugnsbakad torsk med smörslungade betor, klyftpotatis och örtkräm

Ett härligt recept på ugnsbakad torsk med smörslungade betor, klyftpotatis och örtkräm med sting från pepparroten. Passar utmärkt både till vardag och till fest!

Du behöver

  • 2 msk smör till formen
  • 1 kg torskfilé eller torskrygg (4 bitar)
  • 0.5 st citron pressad saft
  • salt och svartpeppar

Smörslungade betor:

500 g betor polka och/eller gulbetor
50 g smör
1 dl bladpersilja hackad

Klyftpotatis:

1 kg potatis fast sort
1 dl olivolja

Örtkräm:

3 dl crème fraîche 34%? msk finriven färsk pepparrot
1 dl gräslök finhackad
1 dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
1 msk pressad citronsaft

Ugn: 175º/225º

Gör så här

1

Smöra en ugnsform och lägg i torsken. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 175º i 15–20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56º.

2

Smörslungade betor: Koka betorna tills de är genomkokta, ca 15 minuter. Skala dem och skär i ca 1 cm breda skivor. Smält smöret i en kastrull och bryn det försiktigt. Ta kastrullen från spisen och tillsätt betorna. Tillsätt salt och persilja.

3

Klyftpotatis: Tvätta och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en ugnsform. Ringla över olja och blanda väl. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 225º i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

4

Örtkräm: Blanda crème fraiche, pepparrot, gräslök, dill, citronsaft, salt och svartpeppar. Vill du ha en slät kräm går det bra att mixa krämen med en stavmixer.


Kommentar:
Tips! Du kan byta ut torsken mot annan fisk, t ex sej eller lax.

Scroll to Top