Ugnsbakad lax med wasabitäcke och sötpotatis

Den japanska pepparroten wasabi är en härlig smaksättare till lax.

Du behöver

  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk solrosolja
  • 3 msk sesamfrö gärna svart och vitt
  • flingsalt
  • 1 st lime pressad saft
  • 800 g laxfilé jämntjock
  • nymald peppar

Wasabitäcke:

2 dl crème fraîche
3 krm wasabipulver
1 st lime rivet skal
1 dl purjolök strimlad
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Wasabitäcke: Blanda crème fraiche, wasabipulver, limeskal och purjolök. Smaka av med salt.

2
Tvätta och klyfta potatisen och lägg i en stor, smord ugnsfast form. Blanda potatisen med olja, sesamfrö och salt. Tillaga mitt i ugnen, 5–8 minuter.

3
Pressa limesaft över laxen och krydda med salt och peppar. Lägg laxen i formen med potatis och bred över wasabitäcket. Tillaga mitt i ugnen tills laxen precis är genomstekt och potatisen är mjuk, 18–20 minuter.

Scroll to Top