Ugnsbakad lax med gorgonzola och sherrysås

Du behöver 800 g laxfilé benfri mittbit av med skinn 7 msk gorgonzola eller blåmögelost St Agur 1 msk smör salt Sherrysås: 1 dl sherry...

Du behöver

  • 800 g laxfilé benfri mittbit av med skinn
  • 7 msk gorgonzola eller blåmögelost St Agur
  • 1 msk smör
  • salt

Sherrysås:

1 dl sherry torr
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
1 dl dill finhackad
1 msk smör

Servera med:

potatis kokt
sallad
citron

Gör så här

1
Dela laxfilén i fyra lika stora bitar. Lägg varje bit med skinnsidan ner och gör ett snitt tvärs över så att det bildas en ficka mitt i varje bit.

2
Lägg laxen i en smord ugnssäker form och fördela osten i fickorna. Pensla laxbitarna med smält smör och salta lätt. Stek laxen mitt i ugnen i 6–8 minuter.

3
Koka upp cherryn med buljongtärningen, koka ihop tills hälf-ten återstår. Tillsätt crème fraiche och grädde, och koka i ytterligare ett par minuter.

4
Tillsätt dillen och vispa i smöret. Servera med kokt potatis, sallad och citronklyfta.

Scroll to Top