RECEPT FRÅN HJ

Tomatpaj med fetaost och örter

En paj med smalt pajskal.

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 60 g flytande smör- och rapsolja
  • 150 g kesella 10 %
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl grahamsmjöl
  • Fyllning:

  • 150 g fetaost
  • 500 g små tomater olika sorter och färger
  • 1 dl svarta oliver urkärnade
  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk citrontimjan repad
  • 2 msk basilika riven
  • Garnera med:

  • citrontimjan
  • basilika
  • Ugn: 225° och 200°

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225°. Blanda smör-& rapsolja, kesella, vetemjöl och grahamsmjöl till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten. Grädda pajskalet, ca 10 minuter. Låt svalna.

2

Smula fetaosten grovt och fördela i pajskalet med hälften av de halverade tomaterna och svarta oliver. Vispa samman ägg, mjölk och majsstärkelse. Smaksätt med salt, peppar, citrontimjan och basilika. Häll äggstanningen i pajskalet. Sänk temperaturen i ugnen till 200°. Grädda pajen i mitten av ugnen, ca 30 minuter.

3

Lägg resterande tomater i mitten på pajen. Garnera med citrontimjan och basilika. Servera med grönsallad.


Recept