Sydfransk ­lammfärspaj

Du behöver Deg 3 dl mjöl 2 krm salt 150 g smör 1-2 msk kallt vatten Fyllning 300 g lammfärs 1 st gul lök 3...

Du behöver

Deg

3 dl mjöl
2 krm salt
150 g smör
1-2 msk kallt vatten

Fyllning

300 g lammfärs
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
0.5 st zucchini
olivolja
2 dl passerade tomater
1 msk Herbes de Provence
salt och peppar
3 st ägg
1 dl mjölk
100 g getost
150 g coctailtomater
16 st svarta oliver

Ugn: 200°

Gör så här

1

Sätt på ugnen. Mixa ihop mjöl, salt och smör till en smulig deg, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme. 

2

Tryck ut degen i en form, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

4

Hacka lök och vitlök. Skär zucchini i små tärningar. Mjukstek löken i olivolja. Tillsätt färs, vitlök och zucchini. Låt bryna en stund. Tillsätt tomat och örtkrydda. Koka ihop några minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

5

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Smula över osten och lägg på halverade tomater och oliver.

6

Grädda mitt i ugnen tills pajer har fin färg, cirka 40 minuter.


Kommentar:
Medelhavssmaker ­tycker de allra flesta om. Därför är det alltid roligt att bjuda på något som har smak från de sydligare breddgraderna. Den här lammfärspajen har god smak av getost, oliver, tomat och örtkryddor.

Scroll to Top