RECEPT FRÅN HJ

Sydfransk ­lammfärspaj

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 bitar

Du behöver

    Deg

  • 3 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st zucchini
  • olivolja
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 msk Herbes de Provence
  • salt och peppar
  • 3 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 100 g getost
  • 150 g coctailtomater
  • 16 st svarta oliver
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Sätt på ugnen. Mixa ihop mjöl, salt och smör till en smulig deg, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme. 

2

Tryck ut degen i en form, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

4

Hacka lök och vitlök. Skär zucchini i små tärningar. Mjukstek löken i olivolja. Tillsätt färs, vitlök och zucchini. Låt bryna en stund. Tillsätt tomat och örtkrydda. Koka ihop några minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

5

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Smula över osten och lägg på halverade tomater och oliver.

6

Grädda mitt i ugnen tills pajer har fin färg, cirka 40 minuter.


Kommentar:
Medelhavssmaker ­tycker de allra flesta om. Därför är det alltid roligt att bjuda på något som har smak från de sydligare breddgraderna. Den här lammfärspajen har god smak av getost, oliver, tomat och örtkryddor.

Recept