RECEPT FRÅN HJ

Spindelnätskaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
12 bitar

Du behöver

  • 250 g smör
  • 250 g mörk choklad
  • 3 dl kaffe nybryggt
  • 2 st ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • Glasyr:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 200 g mörk choklad
  • Garnering:

  • 75 g vit choklad
  • physalis
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen i bitar och låt smälta under omrörning. Blanda i kaffet och häll allt i en stor skål.

2

Rör i äggen. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten.

3

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt kakan svalna.

4

Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills den smält.

5

Bred glasyren över kakan och låt den halvstelna. Smält den vita chokladen över vattenbad. Spritsa den ovanpå glasyren i ringar. Dra försiktigt med en tandpetare inifrån och ut så det ser ut som ett spindelnät. Låt glasyr och choklad stelna. Garnera med physalis.


Kommentar:
Barnslig kaka med vuxensmak, utan "spindelnät" passar kakan finfint alla dagar på året!

Recept