Sparrispaj med Västerbottensost

Du behöver Deg: 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 125 g smör eller margarin 2 msk kallt vatten Fyllning: 250 g grön sparris 3 dl...

Du behöver

Deg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g grön sparris
3 dl västerbottensost riven
2 dl crème fraîche
1 dl matlagningsgrädde
3 st ägg
salt och peppar

Servera med:

140 g bacon

Ugn: 225º

Gör så här

1
Botten: Hacka samman allt mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Nagga och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter.

3
Fyllning: Bryt bort nedersta delen av sparrisen och dela resten i bitar. Koka i saltat vatten i 2 minuter. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

4
Lägg sparrisen i pajskalet och strö över osten. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ägg, salt och peppar, och häll i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter.

5
Strimla baconet och stek det knaprigt. Strö över pajen och servera.

Scroll to Top