RECEPT FRÅN HJ

Sparris- och baconpaj

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 250 g grön sparris
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 140 g bacon
  • 200 g färskost
  • 3 st ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Hacka ihop mjöl med smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i en pajform, 24 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Rulla ut resten av degen till två längder. Tvinna dem och lägg som en kant i formen.

2

Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka resten av den i 2 minuter. Låt sparrisen rinna av. Lägg ost och sparris i pajskalet. Skär baconet i bitar och stek nästan knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan i pajskalet.

3

Vispa samman färskost och ägg till en slät smet. Tillsätt mjölk, riven vitlök och kryddor och vispa ihop.

4

Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat.


Kommentar:
Krämig och matig paj med mustig smak av bacon.

Recept