Somrig laxgryta

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 600 gram laxfilé skinnfri
  • 1.5 teskedar salt
  • 2 kryddmått vitpeppar
  • 500 gram blomkål
  • 150 gram morötter
  • 6 stycken salladslökar
  • 3 deciliter matlagningsgrädde
  • 2 matskedar majsstärkelse
  • 1 deciliter vitt vin torrt
  • 2.5 matskedar hummerfond
  • Garnera med:

  • 150 gram skalade räkor ca 400 g oskalad vikt
  • 50 gram sockerärter
  • dillkvistar
  • Servera med:

  • kokt potatis
  • Ugn:175°

Gör så här

1

Skär laxen i kuber som är ca 4 cm och lägg dem på ett fat. Strö över salt och peppar. Låt stå i 20 minuter.

2

Ansa blomkålshuvudet och dela det i buketter. Skala och skiva morötterna. Skär salladslöken i sneda skivor. Spara lite av löken till garnering. Lägg grönsakerna i en ugnsform.

3

Vispa ihop grädde, majsstärkelse, vin och fond i en kastrull, och koka upp under omrörning. Häll såsen över grönsakerna i formen. Tillaga mitt i ugnen, 10 minuter.

4

Lägg försiktigt ner laxkuberna i formen och tillaga i ugnen,
ca 10 minuter. Förväll sockerärterna. Garnera med resten av salladslöken, räkor, sockerärter och dill. Servera med kokt
potatis.


Recept // Fler laxfilérecept