Sommarpaella

Paella kallas ibland spansk pyttipanna, men nog finns det tydliga skillnader! Laga paellan i en låg vid panna som du även serverar den i.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 450 g kycklinglårfilé
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 st saffran 0,5 g
  • 4 dl paellaris eller risottoris
  • 6 dl hönsbuljong av tärning
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 1 st burk cocktailtomater 400 g
  • 1 st lagerblad
  • 500 g musslor färska med skal
  • 1 st röd paprika
  • 2 dl gröna ärter
  • 400 g räkor med skal

Garnera med:

4 st havskräftor 4-6 stycken, kokta
1 st citron
persilja

4-6 personer

Gör så här

1
Skala och hacka lök och vitlök. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Bryn dem i olja i paellapannan eller en stor traktörpanna. Salta och peppra. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa tills de mjuknar och blir blanka.

2
Gnid saffranet med ett skedblad så att det smular sig i kuvertet. Klipp upp kuvertet och tillsätt saffran och ris i pannan, låt det fräsa med någon minut. Tillsätt kycklingbuljong, vin, tomater och lagerblad. Täck pannan med lock eller folie och låt sjuda, ca 15 minuter.

3
Kontrollera att musslorna är hela och sluter ihop skalsköldarna. Släng de som inte sluter sig, men prova först att knacka dem i bänken och se om de sluter ihop skalen! Borsta och skölj musslorna noga. Lägg dem ovanpå riset i paellapanna. Täck med folie och låt koka, ca 5 minuter. Släng musslor som inte öppnat sig!

4
Skölj och kärna ur paprikan. Skär den i tärningar. Tillsätt paprika och ärter i riset. Skala räkorna så att huvudet är kvar. Garnera paellan med räkor, havskräftor, citronklyftor och persilja.

Scroll to Top