Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 450 g kycklinglårfilé
- 3 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 st saffran 0,5 g
- 4 dl paellaris eller risottoris
- 6 dl hönsbuljong av tärning
- 1 dl vitt vin torrt
- 1 st burk cocktailtomater 400 g
- 1 st lagerblad
- 500 g musslor färska med skal
- 1 st röd paprika
- 2 dl gröna ärter
- 400 g räkor med skal
Garnera med:
4 st havskräftor 4-6 stycken, kokta
1 st citron
persilja
4-6 personer
Gör så här
1
Skala och hacka lök och vitlök. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Bryn dem i olja i paellapannan eller en stor traktörpanna. Salta och peppra. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa tills de mjuknar och blir blanka.
2
Gnid saffranet med ett skedblad så att det smular sig i kuvertet. Klipp upp kuvertet och tillsätt saffran och ris i pannan, låt det fräsa med någon minut. Tillsätt kycklingbuljong, vin, tomater och lagerblad. Täck pannan med lock eller folie och låt sjuda, ca 15 minuter.
3
Kontrollera att musslorna är hela och sluter ihop skalsköldarna. Släng de som inte sluter sig, men prova först att knacka dem i bänken och se om de sluter ihop skalen! Borsta och skölj musslorna noga. Lägg dem ovanpå riset i paellapanna. Täck med folie och låt koka, ca 5 minuter. Släng musslor som inte öppnat sig!
4
Skölj och kärna ur paprikan. Skär den i tärningar. Tillsätt paprika och ärter i riset. Skala räkorna så att huvudet är kvar. Garnera paellan med räkor, havskräftor, citronklyftor och persilja.