Du behöver
- 25 g jäst
- 40 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 msk fiberhusk
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 3.5 dl finmix Semper
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse Maizena
2 st äggulor
1.5 tsk vaniljsocker
Pensling:
smält smör
strösocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusk och låt det svälla i degspadet, 10 minuter.
2
Tillsätt socker, salt och finmix och arbeta degen väl, gärna i maskin i 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Vaniljkräm. Vispa ihop mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulor och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Rör i vaniljsocker.
4
Ta upp degen och rulla ut till en längd. Dela längden i 12 bitar och rulla bitarna till bullar. Lägg bullarna i bullformar.
5
Spritsa eller klicka i vaniljkräm mitt i bullarna. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.
6
Grädda strax under mitten i ugnen, ca 10 minuter.
7
Pensling: Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.