RECEPT FRÅN HJ

Snabbgravad, ugnsbakad laxfilé med citronhollandaise

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
5 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 0.5 deciliter strösocker
  • 0.5 deciliter salt
  • 10 stycken vitpepparkorn krossade
  • 1 deciliter dill grovhackad
  • 1 kilo laxfilé
  • 2 matskedar smör
  • Citronhollandaise:

  • 300 gram smör
  • 4 stycken äggulor
  • 1 styck citron
  • salt
  • Servera med:

  • 400 gram snacksmorötter
  • 200 gram sockerärter
  • 50 gram smör
  • 2 matskedar hackad dill
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda socker, salt, pepparkorn och dill, och gnid in laxen med blandningen. Låt stå i kylen, 1 timme.

2

Skrapa försiktigt bort salt och socker från laxen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper och klicka på smöret. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter.

3

Citronhollandaise: Smält smöret i en kastrull. Vispa samman äggulor och citronsaft i en skål över hett vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Ta skålen från vattenbadet och smaka av med citronskal, salt och peppar.

4

Tvätta och dela morötterna på längden o och koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Ansa och koka sockerärterna i saltat vatten, 1 minut. Bryn smöret i en kastrull och lägg i morötter och sockerärter. Vänd runt dem i smöret och blanda i dill.


Kommentar:
Snacksmorötter är små morötter. De kan bytas ut mot vanliga morötter som delas på längden i kvartar. Receptet är beräknat till 10 bufféportioner eller 4–6 menyportioner!

Recept