Du behöver
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl salt
- 10 st vitpepparkorn krossade
- 1 dl dill grovhackad
- 1 kg laxfilé
- 2 msk smör
Citronhollandaise:
300 g smör
4 st äggulor
1 st citron
salt
Servera med:
400 g snacksmorötter
200 g sockerärter
50 g smör
2 msk hackad dill
Ugn: 200°
Gör så här
Blanda socker, salt, pepparkorn och dill, och gnid in laxen med blandningen. Låt stå i kylen, 1 timme.
Skrapa försiktigt bort salt och socker från laxen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper och klicka på smöret. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter.
Citronhollandaise: Smält smöret i en kastrull. Vispa samman äggulor och citronsaft i en skål över hett vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Ta skålen från vattenbadet och smaka av med citronskal, salt och peppar.
Tvätta och dela morötterna på längden o och koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Ansa och koka sockerärterna i saltat vatten, 1 minut. Bryn smöret i en kastrull och lägg i morötter och sockerärter. Vänd runt dem i smöret och blanda i dill.
Snacksmorötter är små morötter. De kan bytas ut mot vanliga morötter som delas på längden i kvartar.
Receptet är beräknat till 10 bufféportioner eller 4–6 menyportioner!