Snabbgravad, ugnsbakad laxfilé med citronhollandaise

Du behöver 0.5 dl strösocker 0.5 dl salt 10 st vitpepparkorn krossade 1 dl dill grovhackad 1 kg laxfilé 2 msk smör Citronhollandaise: 300 g...

Du behöver

  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 10 st vitpepparkorn krossade
  • 1 dl dill grovhackad
  • 1 kg laxfilé
  • 2 msk smör

Citronhollandaise:

300 g smör
4 st äggulor
1 st citron
salt

Servera med:

400 g snacksmorötter
200 g sockerärter
50 g smör
2 msk hackad dill

Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda socker, salt, pepparkorn och dill, och gnid in laxen med blandningen. Låt stå i kylen, 1 timme.

2

Skrapa försiktigt bort salt och socker från laxen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper och klicka på smöret. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter.

3

Citronhollandaise: Smält smöret i en kastrull. Vispa samman äggulor och citronsaft i en skål över hett vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Ta skålen från vattenbadet och smaka av med citronskal, salt och peppar.

4

Tvätta och dela morötterna på längden o och koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Ansa och koka sockerärterna i saltat vatten, 1 minut. Bryn smöret i en kastrull och lägg i morötter och sockerärter. Vänd runt dem i smöret och blanda i dill.


Kommentar:
Snacksmorötter är små morötter. De kan bytas ut mot vanliga morötter som delas på längden i kvartar.

Receptet är beräknat till 10 bufféportioner eller 4–6 menyportioner!

Scroll to Top