Snabba degen

Du behöver 300 g vatten 50 g mjölk 25 g jäst 550 g vetemjöl spara 1 dl till utbakningen 10 g salt 20 g olivolja...

Du behöver

  • 300 g vatten
  • 50 g mjölk
  • 25 g jäst
  • 550 g vetemjöl spara 1 dl till utbakningen
  • 10 g salt
  • 20 g olivolja

Gör så här

1

Värm vatten och mjölk fingervarmt.

2

Lös upp jästen i vätskan. Blanda vetemjöl, (spara 1 dl vid sidan av till utbakningen), med vätskan. Knåda för hand eller i maskin i ca 5 minuter.

3

Blanda salt och olivolja med degen. Knåda ytterligare en stund. Känn på degen, är den så pass kladdig att den fastnar ordentligt på fingrarna så häll på en aning mer mjöl. Arbeta hellre successivt med mjölet än ta för mycket från början. Degen ska, när den är klar, vara fast och smidig men klibba en liten aning mot händerna.

4

Jäs i minst 30 minuter, men det gör inget om degen står längre än så. Degen ska jäsa till minst dubbel storlek och om du trycker ner fingret i den ska den kännas elastisk. Ställ den gärna på ett ställe något varmare än rumstemperatur om du kan. När det är dags att baka pizza häller du ut degen på ett mjölat bord och delar den i 4 mindre bitar och formar dina pizzabollar.


Kommentar:
Räcker till 4 pizzabollar.

Recept: Sandra Mastio

Scroll to Top