RECEPT FRÅN HJ

Smörgåstårta med räkor

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner
14 röstande.

Du behöver

    Det här behövs till 6 port:

  • 6 skivor landgångsbröd
  • Fyllning:

  • 2 stycken morötter skalade och fint tärnade
  • 0.5 stycken purjolök skivad
  • 1.5 deciliter lättmajonnäs
  • 1 deciliter lätt crème fraiche
  • 1 matsked lime pressad saft
  • 1 kryddmått sambal oelek
  • 1 kryddmått svartpeppar nymald
  • 2 kryddmått salt
  • 2 deciliter räkor skalade och hackade
  • Ostkräm:

  • 300 gram philadelphiaost 16 %
  • 1 deciliter lätt crème fraiche
  • 1 styck lime rivet skal
  • 2 kryddmått salt
  • 1 kryddmått svartpeppar nymald
  • 2 matskedar dill hackad
  • Dekoration:

  • 0.5 deciliter dill fint skuren
  • 0.5 deciliter gräslök fint skuren
  • 0.5 deciliter persilja hackad
  • 2 stycken ägg hårdkokta
  • 50 gram kaviar svart
  • 500 gram räkor med skal skalade
  • 0.33 stycken gurka tärnad
  • 0.5 stycken citron strimlat skal

Gör så här

1
Skär av bröden så att två gånger bredden blir lika med längden. Då blir tårtan en kvadrat.
2
Förväll morötter och purjolök i kokande lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av vatten och spola grönsakerna kalla i durkslag. Blanda samman fyllningen i en skål och smaka av. Lägg två brödskivor på ett serveringsfat. Fördela hälften av fyllningen ovanpå. Täck med två brödskivor som läggs tvärs över de förra. Täck med resten av fyllningen. Lägg de sista brödskivorna tvärs över de förra.
3
Blanda färskosten med crème fraiche, limeskal, salt, peppar och dill. Bred den över och runt om tårtans kanter. Så här långt kan du förbereda.
4
Dekorera tårtans kanter med en blandning av dill, gräslök och persilja.
5
Dela äggen i fyra klyftor och lägg som en stjärna i mitten. Fyll hålet i mitten med svart kaviar. Fördela skalade räkor runt kanterna. Fördela gurktärningar och citronstrimlor ovanpå. Toppa med en dillvippa i kaviaren. Servera med halvtorrt vitt vin, te eller öl och en sallad.

Kommentar:
Tina frysta räkor på en dagstidning med dubbla lager hushållspapper ovanpå. Då blir de inte blöta. Har du bråttom, tina i rumstemperatur, annars i kylen.

Recept