RECEPT FRÅN HJ

Smörgåstårta med räkor

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Det här behövs till 6 port:

  • 6 skiva landgångsbröd
  • Fyllning:

  • 2 st morötter skalade och fint tärnade
  • 0.5 st purjolök skivad
  • 1.5 dl lättmajonnäs
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk lime pressad saft
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 2 krm salt
  • 2 dl räkor skalade och hackade
  • Ostkräm:

  • 300 g philadelphiaost 16 %
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 st lime rivet skal
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 2 msk dill hackad
  • Dekoration:

  • 0.5 dl dill fint skuren
  • 0.5 dl gräslök fint skuren
  • 0.5 dl persilja hackad
  • 2 st ägg hårdkokta
  • 50 g kaviar svart
  • 500 g räkor med skal skalade
  • 0.33 st gurka tärnad
  • 0.5 st citron strimlat skal

Gör så här

1
Skär av bröden så att två gånger bredden blir lika med längden. Då blir tårtan en kvadrat.
2
Förväll morötter och purjolök i kokande lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av vatten och spola grönsakerna kalla i durkslag. Blanda samman fyllningen i en skål och smaka av. Lägg två brödskivor på ett serveringsfat. Fördela hälften av fyllningen ovanpå. Täck med två brödskivor som läggs tvärs över de förra. Täck med resten av fyllningen. Lägg de sista brödskivorna tvärs över de förra.
3
Blanda färskosten med crème fraiche, limeskal, salt, peppar och dill. Bred den över och runt om tårtans kanter. Så här långt kan du förbereda.
4
Dekorera tårtans kanter med en blandning av dill, gräslök och persilja.
5
Dela äggen i fyra klyftor och lägg som en stjärna i mitten. Fyll hålet i mitten med svart kaviar. Fördela skalade räkor runt kanterna. Fördela gurktärningar och citronstrimlor ovanpå. Toppa med en dillvippa i kaviaren. Servera med halvtorrt vitt vin, te eller öl och en sallad.

Kommentar:
Tina frysta räkor på en dagstidning med dubbla lager hushållspapper ovanpå. Då blir de inte blöta. Har du bråttom, tina i rumstemperatur, annars i kylen.

Recept